RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Inzko Izetbegoviću: Ratnohuškačka retorika je potpuno neprihvatljiva

Napisano 14.11.2017. 23:15

Visoki predstavnik Valentin Inzko izražava duboku zabrinutost zbog nedavnih razdornih izjava pojedinih visokorangiranih političkih i institucionalnih lidera koje podsjećaju stanovnike Bosne i Hercegovine na tragične sukobe iz devedesetih, i koje nisu u skladu s dugoročnim naporima na promociji mira, stabilnosti i prosperiteta Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz OHR-a.

"Takva ratnohuškačka retorika je potpuno neprihvatljiva u kontekstu Daytonskog mirovnog sporazuma", naglašeno je u priopćenju, prenosi Fena.

U svjetlu ovih izjava, kao i drugih reakcija bh. političkih lidera koje nisu doprinijele spuštanju tenzija, visoki predstavnik želi ponoviti sljedeće:

-Bosna i Hercegovina je jedinstvena, suverena zemlja koja se sastoji iz dva entiteta. Entiteti nemaju pravo da se odcijepe od Bosne i Hercegovine i u pravnom smislu postoje isključivo temeljem Ustava BiH. Suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine zagarantiran je međunarodnim pravom i ne može biti predmet rasprave;

-Sve stranke moraju poštivati institucije Bosne i Hercegovine te im omogućiti neometano djelovanje i donošenje odluka. Potezi stranaka koji bi paralizirali institucije Bosne i Hercegovine su neprihvatljivi, budući da državne institucije moraju biti u mogućnosti provoditi svoj mandat u skladu sa Ustavom BiH.

Visoki predstavnik je pozvao nositelje javnih funkcija da odbace neodgovornu retoriku i da umjesto toga intenziviraju napore na poboljšanje rada institucija na svim nivoima vlasti, a u korist svih građana Bosne i Hercegovine.


Nema komentara

Anketa

Ustavi