RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Inzko: Izmjene izbornog zakona prioritet

Napisano 08.03.2018. 23:32

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko naglasio je da snažno opredjeljenje Europske unije (EU) za europsku perspektivu ove regije, koje se pokazuje kroz Strategiju proširenja za zapadni Balkan i dostavljanje odgovora vlasti BiH na Upitnik EU, predstavljaju pozitivan korak.

To je izjavio danas prilikom posjete Europskom parlamentu u Briselu, gdje je sudjelovao u razgovorima koje je organizirala "Grupa prijatelja BiH".

Visoki predstavnik je pozvan da prezentira svoje stavove i sudjeluje u razmjeni mišljenja o procesu proširenja EU na zapadni Balkan, s posebnim fokusom na kandidaturu BiH u kontekstu sveobuhvatne Strategije za Balkan.

Inzko je također prezentirao svoje stavove o pitanjima koja bi mogla utjecati na provođenje reformi u BiH.

- Rješavanje postojećih nesuglasica o načinu izmjene Izbornog zakona je trenutno prioritetno pitanje koje bosanskohercegovačke vlasti moraju rješavati uz pitanja kao što su jačanje vladavine prava, što znači da niko ne može biti iznad zakona - podvukao je visoki predstavnik. 

Za pitanje iseljavanja stanovništva, ukoliko se ne bude sistematski rješavalo, kazao je da će imati negativan utjecaj na budućnost BiH.

- BiH su potrebne efikasne i hitne mjere za osiguranje zapošljavanja i inicijative za socijalno-ekonomski razvoj, što bi omogućilo mladim ljudima u BiH da ostvare svoj potencijal u domovini, umjesto da odlaze u inostranstvo - zaključio je Inzko, priopćeno je iz OHR-a.


Nema komentara

Anketa

Ustavi