RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Inzko neće odlučivati o sudbini Puzigaće

Napisano 03.08.2018. 23:14

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, neće odlučivati o sudbini Drage Puzigaće, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda FBiH.

Kako je "Nezavisnim" rečeno u OHR-u, dobili su pismo Milana Dunovića, potpredsjednika FBiH, u kojem traži da Inzko protumači  amandmane na Ustav FBiH koje je 2002. godine nametnuo Wolfgang Petritsch, tadašnji visoki predstavnik, a koji omogućavaju pokretanje vitalnog nacionalnog interesa i kada je u pitanju smjena Puzigaće. U pismu Dunović traži da se Inzko izjasni i u vezi sa Zakonom o izbornim jedinicama i mandatima u FBiH.

U OHR-u su kratko kazali da se ovo pitanje nalazi pred Parlamentom FBiH.

"Postoje domaći mehanizmi za rješavanje sporova u vezi s ovom temom", poručili su iz OHR-a.

Dunović je rekao "Nezavisnim", nakon što je visoki predstavnik nametnuo ove amandmane, da on jedini i može riješiti  ovu dilemu.

Iako je Jasenko Tufekčić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda FBiH, kazao kako će Zakonodavno-pravnoj komisiji Parlamenta FBiH uputiti zahtjev da razmatra je li Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda FBiH, prekršila Poslovnik zbog toga što je potegnula zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Srba kada je zatražena smjena Puzigaće, po saznanju "Nezavisnih" komisija nije uspjela zasjedati, jer nije bilo kvoruma.

Ivo Tadić, hrvatski delegat, kazao je da bi on bio najsretniji da se vrati izvorni Dayton, te da su visoki predstavnici promijenili mnogo toga u Dejtonskom sporazumu, i to 70 posto na štetu hrvatskog naroda.

"Ne bih mogao komentirati trenutnu situaciju u FBiH, jedino što znam je to da je rješenje u izvornom Daytonu", rekao je Tadić.

Edin Forto, delegat iz reda ostalih, ističe da nitko ne može predvidjeti što će se događati, te da potezanje vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda u ovom mandatu ne služi u tu svrhu, nego u svrhu blokiranja političkih procesa.

Smatra da je svima koji su pročitali Poslovnik Doma naroda jasno da se vitalni nacionalni interes poteže kada su u pitanju zakoni, a ne imenovanja.

"U Poslovniku stoji da se ljudi smjenjuju na isti način na koji su imenovani. Nisam siguran da će se visoki predstavnik miješati u ovo, bez obzira na to što je OHR donio te amandmane", kazao je Forto.

Vesna Saradžić, delegat iz reda srpskog naroda, ističe da je kod zahtjeva za smjenu Puzigaće prekršen Poslovnik, jer vitalni nacionalni interes ne može biti pokrenut u slučaju smjena i imenovanja.

"Međutim, svjesni smo toga da Ustav i Poslovnik tumači svatko onako kako mu u tom trenutku treba i odgovara, pa je tako i u ovom slučaju. Ne znam kako će se sve ovo završiti, jer ovo je jedan začarani krug iz kojeg nikako da izađemo", zaključila je Saradžićeva.


Nema komentara

Anketa

Ustavi