RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Inzko: Neću koristiti bonske ovlasti, želimo spriječiti 'mostarizaciju' cijele države

Napisano 22.02.2018. 23:20

"Moram iskreno čestitati Wigemarku jer kada je BiH dobila Upitnik, neki su pričali da će biti 9.000 odgovora na 3.000 pitanja. Sada imamo odgovore i to je dosta veliki posao bio i čestitam svim domaćim akterima", kazao je u razgovoru za N1 visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko.

 

Na pitanje o napadu na Američku ambasadu u Podgorici, Inzko je kazao:

"To je bilo dosta šokantno. Ovog tjedna pričamo o turizmu, o članstvu za EU pa sada stižu te negativne vijesti. Možda da priznamo da države više ne mogu kontrolirati pojedince, možda neke službe imaju saznanja, ali pojedinci se teško kontroliraju. Vjerojatno će doći i do sličnih događaja, ali osim te jedne žrtve hvala Bogu nije bilo drugih žrtava".

 

Trebamo li biti zabrinuti?

"Ja mislim da uvijek treba da smo budni što se tiče ovakvih događaja. Ako pogledamo zemljopisnu kartu Europe, BiH je dosta dobro prošla. Ipak, ne možete nikad znati kada će što biti. BiH je dobro prošla kada pogledamo druge događaje u svijetu, Siriju i druge krajeve", smatra Inzko.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je danas za N1 da je informacija o kupovini oružja u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, vijesti ''koja je posljednjih deset godina najviše odjeknula''.

 

Inzko je  kazao da se radi "na prikupljanju činjenica".

"Još skupljamo činjenice i to vijest koja je posljednjih deset godina najviše odjeknula, o njemu su izvještavali svi mediji, neke Vlade su zabrinute, sada je to nabavka oružja, a one su zabrinute i zbog krijumčarenja oružja o kojem se i ranije govorilo, i tu će biti više pozornosti što se tiče ove teme. Ja nemam nadzornu ulogu pod tom pitanju, pogotovo ćemo biti u kontaktu s EUFOR-om i NATO-om po tom pitanju i oni skupljaju informacije. O ovoj temi već smo razgovarali na PIC-u, u nekom užem sastavu", rekao je Inzko.

 

On je kazao da je "van pameti" imati toliku količinu oružja.

"Kada nešto takvo čujem, prvo tražim činjenice i to sam uradio. Kada sam ih dobio, bio sam iznenađen. Pitao sam i ljude koji znaju to područje... Ja sam pitao sam sebe koliko ima Austrija ovog oružja kod policije i bilo je zanimljivo usporediti podatke i iz Slovenije. Oni imaju 5000 vojnika, a mi bi sada imali 5000 policajaca koji će imati 5000 pušaka. Što da i u Federaciji netko naoruža policiju? Da oni svi imaju oružje koje koristi vojska, to mi je čudno! Ako je to protiv terorizma, zašto treba 5000 dugih cijevi zbog borbe protiv 5 ili 6 terorista. I policija u Europi ne koristi to oružje, oni koriste pištolje. Ovo oružje koristi vojska i mislim da je van pameti imati i koristiti tu količinu oružja", dodao je.

 

Jedna od tema razgovora bila je i Izborni zakon, te izmjene koje se očekuju.

"Potpuno smo jasni da se izbori moraju održati. Međunarodna zajednica misli da sada nije trenutak da se riješi pitanje državnog Predsjedništva jer su tu sukobi dva principa: slučaj Ljubić i Sejdić - Finci. Neću koristiti bonske ovlasti, imamo dva svoja prijedloga, koja su pripremili eksperti i njih ćemo prezentirati domaćim političarima. Želimo spriječiti ' mostarizaciju ' cijele države", poručio je Inzko.

 

Dodao je da je održao više od 100 sastanaka po ovom pitanju.

"Sada su u prvom planu EU i Amerika, ali neću ni da krijem da smo već imali više od 100 sastanaka i došli smo do interesantnog okvira, principa kako bi se mogao riješiti problem Mostara. Trenutačno su u opticaju neke ideje da bi Mostar bio jedna jedinica po principu jedan čovjek - jedan glas".

Inzko je kazao da je bio jako iznenađen kada je vidio da je u Zastupničkom domu PS BiH izglasana nekonstitutivnost Srba u četiri županije.

"Bio sam iznenađen kada vidim da SNSD nije podržala konstitutivnost Srba u nekim županijama, ne znam kako će to odjeknuti u Beogradu. Siguran sam da su domaći Srbi iz područja HNŽ-a razočarani, neki su dezorijentirani, ne razumiju u čemu je stvar. Srbi su uvijek bili prisutni u Mostaru", smatra Inzko.

 

Inzko je još kazao da čestita svima koji su uradili "veliki posao oko ispunjavanja odgovora na Upitnik".

"Moram iskreno čestitati Wigemarku jer kada je BiH dobila Upitnik, neki su pričali da će biti 9.000 odgovora na 3.000 pitanja. Sada imamo odgovore i to je dosta veliki posao bio i čestitam svim domaćim akterima. Zaslužili su čestitku, jeste da je moglo biti brže, ali mi imamo 14 Vlada u BiH, dok su sve županije dali svoje odgovore ali na kraju krajeva rezultat je važan i rezultat je tu".


Nema komentara

Anketa

Ustavi