RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Inzko prijeti bonnskim ovlastima: Izborni zakon donijeti u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH

Napisano 06.03.2018. 23:19

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko prvi je put naznačio da bi mogao iskoristiti svoje ovlasti i intervenirati ne postignu li političari u BiH do početka svibnja dogovor o izmjenama izbornog zakona, u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH koji je proglasio neustavnim način biranja zastupnika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, prenijeli su lokalni mediji.

U intervjuu za sarajevsku komercijalnu televiziju "Alfa" Inzko je kazao kako će uslijediti pojačani pritisak međunarodne zajednice ne bude li do kraja travnja ili početka svibnja riješeno goruće pitanje. "Ja sam spreman učiniti puno, ali... ja ću to učiniti na kraju, kada se iscrpe sve mogućnosti", izjavio je Inzko koji teorijski još ima na raspolaganju tzv. Bonnske ovlasti koje mu daju mogućnost nametanja zakona, prenosi Hina.

Opći izbori u BiH trebali bi se održati 7. listopada, a intervenirati u odredbe izbornog zakona moguće je najkasnije šest mjeseci prije njihove provedbe, dakle do 6. svibnja. Inzko je upozorio da je u ovom trenutku primarna odgovornost na državnom parlamentu, jer je Ustavni sud svojim pravorijekom jasno zatražio izmjene izbornog zakona koje se donose na državnoj razini.

Po njegovim riječima, sa stajališta međunarodne zajednice prioritetno je rješavanje pitanja popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, jer je to ključno kako bi se izbjeglo da se na cijeli entitet, ali i državu prenese neodrživo stanje iz Mostara u kojemu već godinama nema lokalnih izbora jer se ključne hrvatske i bošnjačke stranke ne mogu dogovoriti o ustroju gradskih izbornih jedinica.

Način izbora članova Predsjedništva BiH, koji je također sporan sa stajališta HDZ-a BiH, za međunarodnu zajednicu je pak bitan samo u kontekstu obveze BiH da provede presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" kojom se traži ukidanje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu.

Provedba presude suda u Strasbourgu, kako je potvrđeno iz Europske komisije, također će biti predmet analiza pri ocjeni o tome ispunjava li BiH političke kriterije za početak pregovora o pristupanju Europskoj uniji. Inzko je pozvao političare u BiH da ozbiljno shvate svoje obveze i dijalogom dođu do rješenja koje će biti rezultat kompromisa, a koje opet neće moći ispuniti želje svih koji sudjeluju u pregovaračkom procesu.


Nema komentara

Anketa

Ustavi