RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Inzko u UN: "Ustavni sud zahtjeva legitimnost predstavnika naroda u Domu naroda Federacije"

Napisano 07.11.2017. 22:59

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko danas će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a i podnijeti 52. izvješće generalnom tajniku UN-a o stanju provedbe mira u Bosni i Hercegovini.

O Inzkovoj posjeti UN-u danas smo već pisali, kao i o tome da će i spominjanje Herceg - Bosne biti jedna od tema njegova izvješća. 

Dnevnik.ba donosi prijevod na hrvatski jezik dijela Inzkovog Izvješća pred UN-om koji se tiče Izbornog zakona BiH:

"Nastavljeno je neslaganje političkih faktora tijekom perioda ovog izvješća glede Izbornog zakona BiH. U srpnju je Ustavni sud BiH izbrisao dijelove Izbornog zakona koji definiraju neizravni izbor delegata u jedan od domova federalnog parlamenta.

Sud je otprije proglasio ove odredbe Izbornog zakona neustavnim, i utvrdio da se izborna pravila moraju promijeniti da se osigura legitimno predstavljanje Hrvata, Bošnjaka i Srba u Dom naroda Federacije.

Političke stranke imaju suprotna mišljena oko toga hoće li biti moguće provesti neizravni dio izbora poslije općih izbora 2018, ukoliko se ne popuni postojeća "rupa" u Izbornom zakonu.

Ukoliko se federalni Dom naroda ne popuni, izgledno je da će blokirati formiranje nove Vlade Federacije i jednog od dva doma državnog parlamenta - Doma naroda BiH.

Postoje međutim presedani za slične blokade tijekom formiranja federalnog doma naroda iz 2001, 2007 i 2011, kada je Ured visokog predstavnika intervenirao da odblokira institucije.

Unatoč ovim rizicima, stranke u državnom parlamentu još uvijek nisu počele s ozbiljnim političkim dijalogom da bi diskutirale amandmane na Izborni zakon kojim bi se riješio ovaj problem.

PIC je u lipnju pozvao nadležne institucije da "osiguraju ispunjenje svih uvjeta, uključujući zakonodavne, da omoguće nesmetano provođenje općih izbora 2018".


Nema komentara

Anketa

Ustavi