RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Iseljavanje je samo simptom, nitko ne liječi samu bolest!

Napisano 16.06.2018. 23:33

U emisiji "Zrcalo tjedna" urednika i voditelja Jurice Gudelja gostovali su Slaven Raguž, predsjednik HRS-a i Marko Tokić, sveučilišni profesor i predsjednik udruge Hrvatska Zvona.

Središnja teme emisija bila je sveprisutna tema iseljavanja. 

Tokić smatra da iseljavanje jest naš najveći problem u posljednjih dvadesetak godina, a da će se masovan odlazak osjetiti tek kada i građani bošnjačke nacionalnosti dobiju papire.

"Očekujem mogući stampedo koji će se dogoditi kada naši federalni partneri (op.a. građani bošnjačke nacionalnosti), za razliku od zapreka koje imaju kada žele napustiti ovu zemlju, budu punopravni dionici, broj odlazaka koji će se tada dogoditi uzrokovati će još veću društvenu i političku krizu.", rekao je Tokić.

Nema problema iseljavanja

Raguž smatra da ni u BiH ni u Hrvatskoj ne postoji problem iseljavanja, nego je iseljavanja samo krajnja posljedica svega onog što se događa.

"Nepostojanje pravne države, nepostojanje jednakosti pred zakonom je samo geneza. Svaki govor o isljevanju je govor samo o simptomima bolesti dok samu bolest ntko ne liječi", rekao je Raguž i dodao: "Naši politički lideri su onu čuvenu Churchillovu "Ako ne želiš riješiti problem, osnuj povjerenstvo" digli na jednu veću razinu. Oni kada ne žele riješiti problem naprave konferenciju", rekao je Raguž referirajući se na konferenciju održanu prošloga tjedna u Mostaru na Filozofskom fakultetu pod nazivom "Hrvati u BiH - demografska stvarnost".

Raguž smatra i da problem iseljavanja svoje korijene vuče u ekonomsko-socijalnom pitanju. 

"Besmisleno bi bilo govoriti o iseljavanju ako ne bismo govorili, primjerice, o fiskalnoj politici u tom kontekstu", rekao je Raguž.

Popis, crkveni podaci i intuicija

"U odnosu na broj Hrvata iz 1991. i 2013. vidljivo je smanjenje oko 218 740 tisuća Hrvata ukupno, oko 94 tisuće u FBiH, oko 119 tisuća u Republici Srpskoj, a tome moramo dodati i ovo tzv. neutralno Brčko s i nešto tisuća.To je prema popisu koji je znanstven i ima nešto drukčiju sliku i 1991. i 2013. Moramo biti svjesni da je ta razlika objektivna. Nitko tko odlazi se ne želi odreći svoje kuće, općine, zajednice, države.. Međutim, oni realno žive negdje drugo", kategoričan je Tokić. 

Spomenuo je i ono što mnogi zaborave a također je uzrokom iseljavanja stanovništva: Rat, Anex 7 Daytonskog mirovnog sporazuma koji nikada nije proveden, međunarodna zajednica i njezino nedjelovanje...


Nema komentara

Anketa

Ustavi