RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Istekao rok, BiH nije dostavila odgovore na dodatna pitanja Europske komisije

Napisano 01.10.2018. 23:36

Vlasti u BiH su dobile rok od tri mjeseca koji je istekao krajem rujna da odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Europske komisije (EK), ali odgovori još nisu dostavljeni, rečeno je za N1 iz ove institucije.

Odgovarajući na upit N1 o mogućim posljedicama na bh. put ka kandidatskom statusu, a u svjetlu predstojećih listopadskih izbora u BiH te izbora u EU naredne godine, iz Komisije su kazali da očekuju odgovore u narednom periodu, a da konkretna pitanja o tome gdje je BiH točno u procesu odgovaranja trebaju biti adresirana na bh. vlasti.

Europska Komisija je poslala dodatna pitanja 20. lipnja ove godine, kao dio priprema Komisijinog mišljenja na bh. aplikaciju za članstvo u EU.

"Odgovori BiH na Upitnik i dodatna pitanja biti će uzeti u obzir u tijeku priprema Komisijinog mišljenja o osnovanosti bh. aplikacije za članstvo. Na osnovu ovog mišljenja i budućim preporukama, Vijeće EU će donijeti odluku o narednim koracima u EU integracijskom procesu zemlje kao i nužnim reformama koje BiH mora provesti", rekao je glasnogovornik Komisije za N1.

Na pitanje postoji li konkretna strategija za zemlje Zapadnog Balkana za narednu godinu u kontekstu prošlotjednog govora predsjednika Junckera u Europskom parlamentu o suzbijanju utjecaja drugih geopolitičkih aktera na području regije, rečeno nam je kako je od ključne važnosti da domaći lideri, stranke i institucije zadrže fokus na reformama.

"A to uključuje neometanu organizaciju i implementaciju izbora u listopadu, kao i brzu uspostavu vlasti nakon izbora, kako bi se nastavilo sa neophodnim reformama, u skladu sa očekivanjima bh. građana", kazali su za N1 u Komisiji.


Nema komentara

Anketa

Ustavi