RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ivo Miro Jović: "Uskoro se održava Hrvatski forum"

Napisano 13.01.2010. 14:08

Ivo Miro Jović

Predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda parlamenta BiH Ivo Miro Jović izjavio je da hrvatski forum, koji će uskoro biti održan, treba utvrditi pozicije sa kojih će Hrvati djelovati "kako bi postali ravnopravni u pravom smislu te riječi".

Jović je za "Nezavisne novine" rekao da je položaj Hrvata u BiH danas lošiji nego u doba Kraljevine Jugoslavije i da su Hrvati ravnopravni samo na papiru, ali ih preglasavaju na svim nivoima vlasti.

"Sve dok imate kuću sa dvije zemlje, a da se smjeste tri porodice - nema mira u kući. Ova ilustracija govori o BiH kao neravnopravnoj zajednici na temelju Dejtonsko-pariskog ugovora. Osnovno pitanje za prevazilaženje ovog problema jeste taj darovani ustav, koji još nije ni preveden na jezike naroda u ovoj zemlji, pa je njime moguće manipulirati", istakao je Jović.

On je naveo da ovakvo ustavno uređenje zemlje mora doživjeti promjene, a to znači da se mora donijeti novi ustav, jer pokazalo se da je "dosadašnja praksa u procesima ustavnih promjena bila na štetu Hrvata".

"Vratili smo se u doba prije Kraljevine Jugoslavije, jer u ovoj državi postoji zakon o zabrani termina hrvatski u javnim institucijama, prvenstveno u medijima. Nebuloze o zastupljenosti u vlasti prema popisu iz 1991. godine nemaju zakonskog uporišta", rekao je Jović.

Jović kaže da se uskoro zatvara Haški tribunal, a niko neće odgovarati za zločine nad Hrvatima, što po njemu predstavlja poruku da se na Hrvate ne računa, a sličnu praksu ima i Sud BiH.

"Međunarodna zajednica je otvorila i škole pod jednim krovom jer njih ima samo tamo gdje su Bošnjaci povratnici na području sa hrvatskom većinom. Oni su ih otvorili, a sada to nazivaju segregacijom. Ta ista međunarodna zajednica dala je državu nacionalnoj manjini - Albancima na Kosovu, a konstitutivnom narodu u BiH brani se da ima jedan RTV kanal na hrvatskom jeziku", rekao je Jović.

Jović navodi da je Hrvatska kao garant Dejtonskog sporazuma, mogla da se uključi u rješavanje problema Hrvata, a to se u proteklih 10 godina vladavine Stjepana Mesića na mjestu predsjednika nije desilo.

"Mesić nije posjetio nijedno selo gdje žive Hrvati, nije ništa učinio da ukaže na potrebu ravnopravnosti, a ako bismo mi to učinili, zabadao je nož u leđa i bio protiv toga. Očekujemo da će u vrijeme Josipovića doći do pomaka i promjene puta kojim je išao Mesić", rekao je Jović.

Jović ističe da je od ukupne međunarodne pomoći ukupno 2% pripalo Hrvatima.

Srna


Nema komentara

Anketa

Ustavi