RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Iz Žepča želi otići više od polovine mladih

Napisano 25.05.2010. 11:00

Unatrag nekoliko godina Općina Žepče intenzivno podržava projekte koje provode mladi, ali i one koji su namijenjeni ovoj kategoriji stanovništva. Odnedavno se uključila u projekt Omladinske banke koju provodi Fondacija Mozaik u FBiH. Što ovaj projekt znači za mlade u Žepču, govori Damir Jukić, savjetnik općinskog načelnika za nevladine organizacije i mlade.
- Program ima za cilj povećati sudjelovanje mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka te pružanje potpore aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnoga novca projektima neformalnih skupina mladih. Mozaik i Općina su osigurali sredstva, a sve ostalo je na mladima od podjele sredstava koja će odobravati Kreditni odbor sastavljen od mladih do realizacije manjih projekata od 2.000 KM.
Usvojena je Strategija za mlađe. Na čemu su naglasci, koji su problemi identificirani kao prioriteti brze intervencije?
Provedenim istraživanjem o položaju i potrebama mladih, kao najveći problemi identiflcirani su nezaposlenost, socijalne i stambene potrebe, nezadovoljstvo obrazovnim sustavom i
ostala pitanja koja si postavlja mladi čovjek. Kroz Strategiju smo se jasno odredili prema svim oblastima od obrazovanja, zapošljavanje i poduzetništvo, slobodno vrijeme, kultura i sport, i socijalne i zdravstvene potrebe mladih i informiranje. Sve ove oblasti su na svoj način prioritetne, a mislim da smo Omladinskom bankom najbolje započeli realizaciju Strategije za mlade. Usvojili smo i krenuli s realizacijom plana unaprjeđenja inkluzivnog obrazovanja, što ima za cilj poboljšanje položaja djece s posebnim potrebama.
Na ljestvici od 1 do 10, gdje bi ste svrstali općinu Žepče kada je riječ o odnosu prema položaju i pravima mladih?
Prava mladih su u potpunosti zajamčena, dok položaj ovisi o mnoštvu faktora, najviše vanjskih. Mi smo sa svoje strane činili ono što smo najbolje znali i najviše mogli. Na ljestvici bih svrstao općinu Žepče na osmo mjesto, jer sam prilično zadovoljan sadašnjim stanjem, koje se na sreću svakim danom poboljšava.
Kako riješiti nezaposlenost mladih ljudi?
Zabrinjavajući je pokazatelj da 55 posto mladih Žepčaka želi napustiti Žepče, ali nažalost takva je situacija ili čak gora u cijeloj BiH. Zahvaljujući ipak velikom broju poduzeća, a time i radnih mjesta, u Žepču ipak živi i radi velik broj mladih, zbog čega Žepče često nazovu grad mladih.
Iako vlada velika kriza općina Žepče trenutačno radi na izgradnji velike Industrijske zone Polja, koja će zaposliti značajan broj mladih. Značajni su i poticaji za zapošljavanje pripravnika i mladih od Zavoda za zapošljavanje, putem kojih značajan broj mladih trenutno odrađuje pripravnički staž.


Nema komentara

Anketa

Ustavi