RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izaslanstvo EU u BiH: Izbori su ključni stup demokracije

Napisano 06.09.2018. 23:26

Izaslanstvo Europske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini u današnjoj Izjavi podsjetili su da sutra službeno počinje kampanja za Opće izbore u BiH 2018. godine, uz ocjenu da su izbori ključni stup demokracije te da će bh. građani u listopadu iskoristiti svoje pravo na političke odabire za budućnost.

Ocjenjuje se da usprkos napretku postignutom u okviru reformske agende, izazovi i dalje postoje. BiH je, navodi se, potrebna diskusija i fokus na kontinuirane prijeko potrebne reforme, to je nešto što građani i mladi u BiH s pravom očekuju. Europske integracije nude model za ovaj razvoj, a to je put koji je BiH izabrala.

Podsjeća se da kandidati i političke stranke imaju dužnost prema građanima da tijekom kampanje razgovaraju o pitanjima od stvarnog značaja. Naglašavaju da se politički lideri na svim nivoima trebaju suzdržati od negativne, neodgovorne retorike koja vodi ka podjelama.

- To će samo nanijeti štetu zemlji i njenim građanima. Svi političari snose odgovornost za stvaranje atmosfere dijaloga i tolerancije. Sloboda medija i pluralizam ključni su elementi za otvorenu i slobodnu demokratsku debatu - ističe se u priopćenju Izaslanstva EU u BiH.

Dodaje se da će ozbiljni izazovi biti pred izabranim vlastima na svim nivoima te da će se ta pitanja morati rješavati nakon izbora i zaslužuju odgovarajuću pažnju već tijekom izborne kampanje. To, naglašava se, uključuje jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije, otvaranje novih radnih mjesta, bolje javne usluge i zalaganje da BiH bude zemlja u kojoj građani mogu ostvariti svoj puni potencijal.

Podvlači se da relevantne domaće vlasti, institucije, političke stranke i kandidati moraju osigurati integritet izbornog procesa kao i sigurnost i sigurnost samog glasanja. Iz Izaslanstva EU u BiH smatraju da izbori moraju biti slobodni i pošteni, naglašavajući da međunarodni i domaći promatrači izbora igraju važnu ulogu u tom smislu te im treba pružiti pomoć u obavljanju njihovih dužnosti.

- Izaslanstvo EU i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH pozivaju kandidate i političke lidere da djeluju imajući na umu najbolji interes BiH. Fokusirajte se na stvarne potrebe BiH i građana! Pozivamo sve građane da iskoriste svoje demokratsko pravo i glasaju 7. listopada - zaključuje se u Izjavi.


Nema komentara

Anketa

Ustavi