RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izbjeći ponavljanje scenarija "Sejdo Bajramović"

Napisano 09.01.2010. 13:35

HSS-NHI

Ideja o stvaranju svehrvatskog bloka kojim će se na predstojećim izborima pokušati osvojiti barem mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a koju zastupa većina članova HSS-NHI-ja, opcija je o kojoj još uvijek postoje velika neslaganja.

Dnevni list piše kako je sve izvjesnija opcija prema kojoj će se za čelno mjesto u državi, pored Jerke Ivankovića Lijanovića, natjecati još dvojica Hrvata, jedan ispred HDZ-ovog te drugi na čelu bloka HDZ-a 1990- i HSP-a BiH.

Jerko Ivanković Lijanović, potpredsjednik NS-a Radom za boljitak, vjeruje kako je jedino rješenje za bezizlaznu poziciju u kojoj su se hrvatske stranke našle, potpora njemu u borbi za Predsjedništvo te stoga očekuje kako će sve ostale stranke odustati od kandidatura. Prema njegovim procjenama, glasovi simpatizera ove stranke iz različitih dijelova Federacije te potpora koju bi mu pružile hrvatske stranke, bili bi dovoljni da se pobijedi Željko Komšić, dok u suprotnom strahuje od ponavljanja scenarija iz 2006.

 


 

Ideja HSS-NHI-ja je za svaku pohvalu, i nadamo se da će sve stranke sa hrvatskim predznakom stati iza nje, ali nipošto sa Lijanovićem kao kandidatom.

Podsjećamo da hrvatske stranke imaju 50% više glasova nego najbolji rezultat SDP-a, a Komšić je 2006. osvojio (uzurpirao) mjesto hrvatskog člana predsjedništva dobivši tek 39% glasova. Ivo Miro Jović je osvojio 26%, Božo Ljubić 18%, Lijanović 8%, Jurišić 7% i ostali 2%, što skupa  daje 61% hrvatskih glasova naspram Komšićevih 39%, i jasno je da se MORA ić na svehrvatski blok da se ne ponovi ista greška! Hrvatske stranke neka nađu zajedničkog kandidata, stranačku ili nezavisnu osobu.

Mala digresija: za one koji se ne sjećaju burnih događaja 1980ih, i kao prilog tvrdnji "povijest se ponavlja", Sejdo Bajramović je instaliran od strane Slobodana Miloševića za "poštenog" (lojalnog kvislinga) predstavnika Albanaca. Epilog takve politike je više nego očit - protagonisti podvale su mrtvi, a Kosovo je nezavisno. Quo vadis Bošnjaci?

HercegBosna.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi