RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izborni zakon: Kamen spoticanja i tema godine u BiH

Napisano 23.12.2017. 23:25

Hoće li biti izbora naredne godine? U BIH nema dogovora o izmjenama izbornog zakona. Više je prijedloga. Izmjene ovog zakona su jedna od tema koja je obilježila godinu koja je za nama. Ne postignu li dogovor, političari u BiH bi mogli u pitanje dovesti izborni proces 2018. godine.

HNS-ov prijedlog koji je u proceduri neće proći, bar prema onome što kaže predsjednik HDZ-a Dragan Čović. On tvrdi da ne postoji volja bošnjačkih zastupnika u Parlamentu BiH, prenosi N1.

"Shodno tome, očekujem da će pasti i prijedlog koji su predložili iz SDA, a koji će ići vjerojatno po redovnoj proceduri, koja će se razvlačiti malo duže. Prema tome najbolje bi za sve bilo da što prije završimo taj dio parlamentarnog nadmudrivanja i krenemo sa nekim novim inicijativama", kazao je Dragan Čović.

Prijedlog HNS-a je trebao biti razmatran po hitnoj proceduri na posljednjoj sjednici Parlamenta BiH, ali je protiv hitne procedure glasao i sam HDZ. Da ni prijedlog SDA neće proći vjeruju i u SDA.

"HDZ predloži u proceduru zakona koji krši brojne obavezujuće akte, pa i Ustav Federacije, kad to kritiziramo od javnosti, pa i od HDZ-a, dobro  -ako kritizirate naš zakon zašto vi ne predlažite svoj", naveo je Halid Genjac.

SDP i DF uputili su u Parlament Federacije prijedlog Zakona o izbornim jedinicama. Iz SDA su ranije potvrdili da ovaj prijedlog odgovara izmjenama koje je ova stranka uputila u Parlament BiH. Razgovarali su i s SBB-om.

"Na zakon koji je predložio HDZ koji je ustvari dodatno uvodi segregaciju u BiH i koji planira da narodi budu izborne jedinice, to nigdje u svijetu nema. Ne sprovode se ni odluke ustavnog Suda u Strasbourgu i SDP neće nikada glasati za taj zakon", stav je Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a.

I Nezavisni blok ima svoj prijedlog. Zastupnički dom Parlamenta BiH, na posljednjem zasjedanju prihvatio je njihov prijedlog izmjena Izbornog zakona. On ne dotiče način izbora.

"Želimo da omogućimo elektronsko glasanje i brojanje glasova putem skenera. Na takav način bismo zaštitili volju glasača i osigurali da se eliminiraju dosadašnje manipulacije koje su se dešavale", pojasnio je Senad Šepić.

Iz RS nema prijedloga kako riješiti pitanje Izbornog zakona. Predsjednik RS Milorad Dodik nakon jednog od sastanka sa Draganom Čovićem rekao kako će podržati prijedlog HNS-a.


Nema komentara

Anketa

Ustavi