RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izetbegović: Bez rata nema trećeg entiteta, nisu mogli uz pomoć HVO-a, kako će sada?

Napisano 04.02.2018. 23:28

Gost HRT-ove emisije Nedjeljom u 2 bio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i bošnjački lider u BiH, prenosi Dnevnik.ba

Bruxelles

"Nisam ništa posebno očekivao od sastanka u Bruxellesu, kaže izetbegović, bilo je nerealno išta očekivati ako nismo uspjeli to odraditi kroz Travanjski paket", komentira Izetbegović i dodaje: "Netko je u Bruxellsu proiširio priču o islamskoj republici BiH i Čović je to gore ponovio, to je teška besmislica i manipulacija koja podriva bošnjački narod koji je tolerantan i kompromisan. To je bilo nepametno od nekoga tko želi dobru suradnju između Bošnjaka i Hrvata. Manipulacije ne mogu voditi boljem odnosu", kaže Izetbegović. 

"Kako se to može riješiti što se tiče situacije kad Bošnjaci Hrvatima biraju predstavnike", pitao je voditelj, a Izetbegović komentira da je to fama. "Nikad se nije dogodilo da bilo tko iz moje stranke sudjeluje u Domu naroda ili ima tendenciju birati člana Predsjedništva Hrvatima", kaže Izetbegović, no nevoljko priznaje da mu je poznato kad se to dogodilo s Komšićem.

Etnički vs. građanski princip

Izetbegović kaže kako je Dragan Čović u Bruxellesu tvrdio da je glavni problem BiH bošnjačka ekstremna desnica koja pravi islamski kalifat te kaže da je to jedna velika neistina: "Bošnjaci su jedan dobrohotan narod, koji je dosta u povijesti trpio. Hrvati i Bošnjaci u BiH žive izmiješani, više od 60% njih žive skupa".

"Ne mora biti namjera, ali postoji ta mogućnost", pitao je voditelj kazavši kako ne vjeruje Izetbegoviću da ne zna za to da su Bošnjaci birali Hrvatima predstavnike, na što je Izetbegović ponovio priču o trenutnom modelu po kojem se i biraju članovi Predsjedništva. "Znam ja za to to", rekao je Izetbegović i dodao kako je SDA prihvatila model Stefana Fulea. "Što se tiče Doma naroda, HDZ želi da Hrvati u Sarajevu i Bošnjaci u Livnu izgube svoje predstavnike", pa dodao, "Čović se prvo odrekao Hrvata iz RS-a, a sad bi se odrekao i Hrvata u Sarajevu". 

Izbor članova Predsjedništva

"Ono što građani u Hrvatskoj znaju i što je problem su izbori za Predsjedništvo", pitao je Stanković navodeći primjer Željka Komšića koji je izabran glasovima Bošnjaka. "Što će se dogoditi ako on bude izabran i Hrvati budi imali čovjeka za predsjednika kojeg nisu birali", pitao je Stanković. "Mislim da se to neće dogoditi i ja to ne bih napravio"; kaže Izetbegović i dodaje "mislim da će on pokušati ali da neće uspjeti. Što se tiče izmjena Izbornog zakona, mislim da će se pitanje Doma naroda riješiti. Sve što neće poremetiti ovaj balans, mi podržavamo", kaže Izetbegović

Neustavne odredbe Izbornog zakona

"Kako ćete riješiti one odredbe Ustavnog suda prema kojima bi se trebao mijenjati Izborni zakon"; pitao je Stanković a Izetbegović odgovara: "Ustavni sud nije uzeo mišljenje OHR-a ni Venecijanske komisije. "Prostor je tu jako sužen", kaže Izetbegović i dodaje: "To je jedna kvadratura kruga koju je teško razlučiti. Moglo bi se to riješiti na način da povećamo broj delagata za domove naroda", kaže Izetbegović i dodaje "za sada sam optimist da se ovo pitanje može riješiti kada je upitanju izbor u Dom naroda", rekao je Izetbegović.

Treći entitet

Na upit voditelja je li treći entitet opcija, Izetbegović kaže da bez rata nema trećeg entiteta. "Nisu uspjeli 93 uz pomoć HVO-a i rata, kako misle sada bez vojne pomoći", kaže Izetbegović i dodaje: "To je Čovićev način da samo zadovolji svoje biračko tijelo", kaže Izetbegović. "Ja se nisam opekao kad spominjem rat, to ću ponoiti, neka ne računaju da će to uraditi bez konflikta", dodao je. Na opasku Stankovića da je opasno prizivati rat, Izetbegović je ponovio kako je BiH spreman braniti "svim sredstvima".

Na upit voditelja ima li danas opasnosti od rata, Izetbegović kaže da ima, ali manje. "Mislim da je bolje reći na vrijeme, nemojte prelaziti crvenu liniju", dodao je. 

Krst iznad Mostara 

"Mislim da nam ne treba krst iznad Mostara, zamislite da postoji polumjesec i da ga Hrvati stalno gledaju", kaže Izetbegović pa dodaje: "Nemojte tjerati djecu u srednjobosanskom kantonu da uče hrvatski jezik i dobijaju diplome s šahovnicom", kaže Izetbegović. 

Pelješki most

"Nama treba 'papir' koji će te stvari definirati, onako kako su Tuđman i moj otac to odradili, jeftiniji im je tunel, ali ako žele, neka grade most, samo neka ne oduzimaju prava Bosni i Hercegovini", kaže Izetbegović. Nama treba junction/koridor do otvorenog mora.

Neka Hrvatska vrati i plati BiH ono što nam pripada, neka izrazi sućut prema žrtvama i poštuje odluke međunarodnih sudova", rekao je. "Dok se ne riješi granica s BiH i ne omogući pravo slobodnog pristupa BiH prema otvorenom moru protiv sam gradnje Pelješkog mosta", pojasnio je svoj stav Izetbegović o gradnji mosta te traži 'papir' na kojem će se odrediti plovni put Bosne i Hercegovine do otvorenog mora.

Stanković je rekao kako je njegov stav o gradnji tunela umjesto mosta isto paternalizam kao što Izetbegović imputira Hrvatskoj, ali Izetbegović smatra da se radi samo o njegovom stavu te da on ništa ne nameće nikome.

"Kada ćete vi posjetiti stratišta Hrvata u BiH", pitao je voditelj spomenuvši Križančevo selo. "U Križančevu selu su izginuli vojnici HVO-a, a ne civili", kaže Izetbegović. 

"Kako gledate na činjenicu da su zločinci u Ahmićima kažnjeni, a oni u Križančevom selu nisu", pitao je Izetbegovića voditelj na što je on odgovorio da su to različite stvari. "To se ne može izjednačiti i ne može se raditi balans jer su Bošnjaci doživjeli sto puta više zločina nego što su ih počinili", kaže Izetbegović i dodaje da "Armija BiH počinila samo jedan do dva posto zločina u ratu u BiH", govori Izetbegović prešućujući veliku većinu zločina tzv. Armije RBiH. 


Nema komentara

Anketa

Ustavi