RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izetbegović: Izgradnja Pelješkog mosta predstavlja rušenje suvereniteta BiH

Napisano 11.08.2017. 23:48

Bošnjački član BiH predsjedništva Bakir Izetbegović usprotivio se u petak izgradnji Pelješkoga mosta tvrdeći da bi Hrvatska njime narušila suverenitet BiH nastavljajući time najnovije bošnjačko osporavanje ovoga velikog hrvatskog projekta, prenosi Hina.

"Izgradnja Pelješkog mosta predstavlja rušenje suvereniteta BiH", rekao je Izetbegović u izjavi za bosanskohercegovačku TV postaju TV1 dodajući kako BiH i Hrvatska moraju pronaći rješenje ovoga problema kako bi se BiH dopustio slobodan pristup otvorenome moru.

"Valja utvrditi granicu. Valja utvrditi koridor ili plovni put BiH koji nas spaja s međunarodnim vodama, otvorenim morem i nakon toga elemente mosta, koji bi se eventualno gradio preko tih koridora, preko tih faktički, međunarodnih voda", pojasnio je bošnjački član državnog vrha.

Po njegovu razmišljanju Hrvatskoj bi se više isplatila izgradnja tunela.

"Mislim da bi Hrvatsku dvostruko jeftinije došao jedan tunel koji bi išao u zaleđu ili ispod Neuma, tamo je obala vrlo strma i put do Dubrovnika bi trajao puno kraće, a ne bi upropastili jedan predivan poluotok Pelješac jednim vrlo širokim putnim pojasom", dodao je Izetbegović koji je i čelnik bošnjačke Stranke demokratske akcije.

Dužnosnici njegove strane najavili su da će u Parlamentu BiH podržati zahtjev oporbenih bošnjačkih stranaka da se zaustavi projekt izgradnje pelješkog mosta dok se ne riješi otvoreno pitanje morske granice kod Neuma.

Istodobno Zastupnici hrvatskih stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u oba doma državnog Parlamenta BiH odbacili su tvrdnje da izgradnja Pelješkog mosta ugrožava interese Bosne i Hercegovine te smatraju da je protivljenje bošnjačkih političara izgradnji dio predizborne kampanje u toj zemlji. 


Nema komentara

Anketa

Ustavi