RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izetbegović novi predsjednik SDA: Ne nametati političke predstavnike Hrvatima

Napisano 26.05.2015. 20:36
Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović, dosadašnji zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), izabran je danas na Kongresu u Sarajevu za novog predsjednika SDA sa 590 glasova.

On je treći lider stranke, izabran točno na 25. godišnjicu njenog osnivanja. Sin je prvog predsjednika SDA i prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, preminulog 19. listopada 2003. godine.

Stranku je nakon Izetbegovića starijeg vodio Sulejman Tihić koji je preminuo prošle godine.

Bakir Izetbegović je na današnjem kongresu pobijedio dvojicu protukandidata Šemsudina Mehmedovića (159 glasova) i Irfana Ajanovića koji je dobio četiri glasa.

Bakir Izetbegović nagovijestio je i kakve će politike voditi prema Hrvatima, Srbima, Bošnjacima te državi BiH. Posebno se osvrnuo na sve češću pojavu vjerskog radikalizma kod Bošnjaka.

Novoizabrani predsjednik Stranke demokratske akcije  je, obraćajući se delegatima na Šestom kongresu stranke nakon što je izabran, kazao kako će se potruditi da “ono što smo danas ovdje usvojili i obećali i uradimo”.

Tijekom kongresa Izetbegović je jasno naznačio i kakvu će politiku voditi prema Hrvatima kao konstitutivnom narodom.

“Naša dva naroda žive izmiješana diljem Federacije BiH, a naročito u Hercegovini, Posavini i središnjoj Bosni. SDA nudi zajednički život, ne život jednih pored drugih. Odnos Hrvata i Bošnjaka se u najdramatičnijim trenutcima novije povijesti BiH najizravnije prenosio i utjecao na stabilnost zemlje, sudbinu svih njenih građana, a naročito na sudbinu Hrvata i Bošnjaka. Učinit ćemo sve da ti odnosi u budućnosti budu što bolji na korist svih građana BiH”, rekao je Izetbegović.

Istaknuo je i kako su u SDA spremni raditi na kreiranju posebnih mehanizama kojim bi se prava Hrvata kao konstitutivnog naroda zaštitila.

“Neodgovornost i greške pojedinih ljevičarskih stranaka koje su koristile brojnije bošnjačko, ili srpsko biračko tijelo kako bi Hrvatima izabrali predstavnike u državnim institucijama, ne smiju se ponoviti, i trebaju biti sustavno onemogućene. Jednako tako tražimo da se prevlada segregacijska praksa koju trpe Bošnjaci i Srbi u lokalnim sredinama BiH u kojim vladajuću poziciju imaju vodeće hrvatska političke stranke”, rekao je Izetbegović.

Nema, smatra on, potrebe za dominacijom, vladavinom brojnijih nad manje brojnim, ugrožavanjem drugih i drugačijih u BiH.

“Ova zemlja ima dovoljno prostora, dovoljno materijalnih resursa i bogatstava da udomi višestruko brojnije stanovništvo od sadašnjeg”, rekao je.

 

Radikalizam

Dva akutna problema koja razjedinjuju Bošnjake i oduzimaju im snagu, i koja se moraju rješavati hitno, vidi u opasnim političkim i vjerskim razmimoilaženjima koja vode u radikalizaciju i konflikte.

“Rivalstvo među bošnjačkim liderima se pretvorilo u neprijateljstvo i surov medijski rat. Umjesto da ostvare stabilizirajuće jedinstvo, pojedini bošnjački lideri su postali teret na političkoj sceni u BiH, ne samo Bošnjacima, nego i drugima s kojima trebaju graditi državu i društvo. Postali su generator krize, umjesto da budu motor pozitivnih promjena”, kazao je.

Bošnjacima je, dodao je, potreban prestanak sukoba, a zatim i unutarbošnjačko pomirenje, što uključuje i pomirenje u ratu međusobno sukobljenih krajiških Bošnjaka.

“Pitanje vjerske radikalizacije u svijetu, koja se prenosi i na BiH, je postalo krupno vjersko, ideološko, političko i sigurnosno pitanje. Bošnjaci će morati ponovo braniti svoju vjeru, ali ovaj put ne od agresivnog ateizma već od nasilnog ekstremizma koji se poziva na islam. Taj ekstremizam remeti međunacionalne i međudržavne odnose u regiji Balkana. Do njegove pojave nikada nitko od muslimana u BiH nije učinio ništa slično onome što je učinjeno povratničkoj hrvatskoj obitelji u Konjicu, što je učinjeno terorističkom akcijom u Bugojnu, ili terorističkim napadom na veleposlanstvo SAD u Sarajevu”, izjavio je lider SDA.

Pojava ekstremizma u BiH, smatra, nije izraz spontanog procesa, to je izraz organiziranog djelovanja i financiranja s ciljem da se u BiH krivnja za međunacionalne tenzije i narušavanje sigurnosti prebaci na Bošnjake.

 

Pohvalio Vučića, kritizirao Dodika

Govoreći o odnosima Srba i Bošnjaka, Izetbegović je pohvalio političko suradnju koju ima sa srbijanskim političarima na čelu s Aleksanrom Vučićem, ali i Savezom za promjene iz RS-a. Istovremeno, kritizirao je Dodika i činjenicu da je Vrhovni sud Srbije rehabilitirao Dražu Mihajlovića.

“Srpska i srbijanska politika će zadugo imati dva lica i kretat će se između otvorenog animoziteta i prijateljskih izjava. Ali bitan je trend, a on je pozitivan. Vjerujem da će prevagnuti snage koje će BiH i regiju voditi ka pomirenju, ka integraciji i zajedničkom životu u dobro uređenoj asocijaciji europskih država – Europskoj uniji”, istaknuo je.

Među prioritetima u predstojećem mandatu za SDA će biti odnosi unutar Bosne i Hercegovine, odnosi Bošnjaka spram svojih vrijednosti i države te spram ostalih konstitutivnih naroda.

“Pomirenje je težak i mukotrpan, ali najbitniji proces na Balkanu iz kojeg može proizaći sve što Bosnu i Hercegovinu izvlači iz loše socijalno-ekonomske i političke situacije”, rekao je.

HMS

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi