RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izetbegović: Treba nam sustav "država - općina" i ukidanje kantona, Hrvati nisu obespravljeni

Napisano 13.09.2018. 23:17

Bakir Izetbegović dao je veliki intervju za portal Vijesti.ba u kojemu je pokazao kontinuitet politike SDA i namjeru bošnjačke politike koju predvodi njegova stranka kazavši da je državno uređenje koje on želi "država - općina" i ukidanje kantona i entiteta.

Izetbegović je ponovno negirao obespravljenost Hrvata prebacivši lopticu na sigurno - u RS. Tako su prema njegovim tvrdnjama jedini obespravljeni u BiH Bošnjaci koji na 49 posto teritorija države BiH nemaju prava.

Osvrnuo se i na odnos s Čovićem, Radončićem, Dodikom... Govoreći o obespravljenosti Hrvata ponovio je staru priču o broju pozicija koje Hrvati imaju u vlasti na razini FBiH i države BiH kazavši da obespravljenost ne postoji, no ubrzo je demantirao sam sebe.

Priznao je da Bošnjaci Hrvatima mogu birati predstavnike odgovarajući na pitanje o pismu koje je HNS uputio bošnjačkoj javnosti: 

"Mislim da se gospodin Čović i HNS boje da bi moglo doći do toga, jer Bošnjaka je tri ili u perspektivi četiri puta više nego Hrvata, da bismo mi mogli početi tako da im biramo predstavnike na raznim nivoima i zato je pomalo i bio neki pojak pritisak s njegove strane u ovom mandatu kad je bio neizbježan da neke stvari, kako on vidi, definitivno riješi za hrvatski korpus", rekao je Izetbegović. 

Kazao je i da želi sustav "država - općina" u BiH i ukidanje entiteta i kantona: 

"Evo, vidite, ovu treću niste ni spomenuli - koja bi da ima BiH onakvom kakva je bila prije rata. Imate državu BiH i neki sljedeći nivo da bude općina,  a ne entiteti i kantoni. Ja sam političar realista, znam da takvo nešto u dogledno vrijeme nije moguće. Naravno, htio bih građansku državu BiH koja se ne dijeli po etnicitetima, da se, što kažu, prebrajaju krvna zrnca. Druge politike nisu za to - srpska i hrvatska, tako da će trebati vremena da dođemo do onoga što je realno po meni i na čemu moja stranka inzistira, dakle da budemo podijeljeni na ekonomske europske regije, bazirane na nekim logičnim, recimo prometnim, konfiguracijskim, povijesnim kriterijima, a ne etničkim. Da svaki građanin ima zagarantirano jednako pravo na svakom pedlju te zemlje, i na izborima, i u zapošljavanju i u svemu ostalom", rekao je, između ostalog, Izetbegović.

Integralni tekst čitajte na portalu Vijesti.ba.


Nema komentara

Anketa

Ustavi