RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

JOŠ JEDAN SASTANAK BEZ DOGOVORA Krišto: Ne poštuju se principi iz presude Ustavnoga suda

Napisano 07.06.2018. 23:19

U Sarajevu je okončana još jedna runda pregovora predstavnika pet stranaka iz FBiH sa ekspertima Venecijanske komisije o izmjenama Izbornog zakona BiH, koje će omogućiti provođenje presude Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić". Kao i svi prethodni i ovaj sastanak nije iznjedrio konkretno rješenje.

Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, rekla je novinarima da danas nije postignut dogovor jer se "ne poštuju principi odluke Ustavnog suda BiH".

"Insistira se na popisu iz 1991. godine i na ustavnim odredbama koje su u ovom trenutku sporne. Mi smo pred Ustavnim sudom BiH podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti u odnosu na Ustav BiH. Znači, nema legitimnog predstavljanja ako se koristi poipis iz 1991. godine i ako je jedan izaslanik iz svake županije", rekla je Krišto.

Naglašava kako HDZ BiH insistira na tome da rješenja moraju ispunjavati proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda u odnosu na ukupan broj tog naroda u FBiH.

"To je ono što je rekao i Ustavni sud i na tome ćemo insistirati, pa ako dođemo do privremenih rješenja, dođemo. Ako ne, Bože moj, imamo svi odgovornost",  dodala je Krišto.


Nema komentara

Anketa

Ustavi