RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Josipović i Kosor u ofenzivi jačanja BiH i Hrvata uoči izbora

Napisano 27.05.2010. 09:32

‘Naoružana’ porukama i živim američkim zanimanjem za stanje u regiji, napose u Bosni i Hercegovini, hrvatska premijerka Jadranka Kosor će početkom lipnja boraviti u BiH.

Kosor i Josipović

Inače, iza kulisa u Washingtonu i Bruxellesu se pravi nova strategija za BiH i uvelike je oko realizacije izlaska iz sadašnjeg začaranog kruga i debelog zaostatka za zemljama regije, uključen službeni Beograd, a na poseban način Zagreb. Inače, i tijekom sastanka američkog dopredsjednika Joea Bidena s premijerkom Jadrankom Kosor koji je održan u Rooseveltovoj sobi u zapadnom krilu Bijele kuće najviše vremena sugovornici su posvetili stanju u Bosni i Hercegovini. Potvrdila je to i premijerka Kosor, tj. da je BiH jedan od prioriteta američke vanjske politike. Inače, Jadranka Kosor će u Sarajevo doći 5. lipnja, doduše u drugoj, više stranačkoj misiji, ali s nedvosmislenim porukama oko budućnosti ove zemlje i potrebe da se redefiniraju odnosi kako bi se postigao unutarnji dogovor i deblokirali procesi približavanja Europskoj uniji i NATO-u. Na jednakoj valnoj duljini prvi put nakon deset godina djeluju Pantovčak i Markov trg, jer će i hrvatski predsjednik u subotu i nedjelju simbolično, ali i stvarnim zauzimanjem uputiti poruke koje relaksiraju međudržavne odnose, ali i hrvatsko-hrvatske odnose. Ivo Josipović zajedno sa srbijanskim kolegom predsjednikom Borisom Tadićem pokrenuo je pravi kotač pomirenja i suradnje u regiji koja je prevažna za stabilizaciju ukupnih prilika. Prije svega, u Bosni i Hercegovini.

Dolazi i Jandroković

U Sarajevo će za vrijeme održavanja summita EU-a doputovati i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. On će predvoditi izaslanstvo na summitu EU-a o budućnosti zapadnog Balkana, koji organizira Španjolska kao predsjedavajuća Europskom unijom.

 

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi