RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Josipović u Derventi sa Dodikom i hrvatskim liderima?

Napisano 25.05.2010. 15:40
Josipović-Čović

SARAJEVO - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u subotu, 29. svibnja će u Sarajevu sudjelovati na skupu “Igmanska inicijativa” zajedno s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, Crne gore Filipom Vujanovićem i domaćim čelnicima. Puno je, međutim, zanimljiviji drugi dan boravka predsjednika Josipovića u BiH. Kako doznaje Dnevni list, on će, naime, u nedjelju, 30. svibnja u Derventi najvjerojatnije porazgovarati s premijerom RS-a Miloradom Dodikom, a predviđeno je da u franjevačkom samostanu na Plehanu, također kraj Dervente, okupi i sve čelnike hrvatskih političkih stranaka u BiH. U Derventu bi trebali doći i članovi Predsjedništva BiH i za sada je potvrđeno kako će sigurno tamo biti Haris Silajdžić i Željko Komšić, dok se za Nebojšu Radmanovića to još uvijek ne zna.

Počast poginulim Srbima

U biti predsjednik RH Ivo Josipović želi na licu mjesta poslati jasnu poruku kako je Hrvatskoj iznimno stalo da stabiliziranja političkih prilika u BiH i kako je potrebno stvarati jednu opušteniju klimu u kojoj će Hrvati, koji se žele vratiti, moći i ostati na području bosanske Posavine. Postoji i mogućnost, to je navodno njegova želja, da predsjednik Josipović oda počast svim poginulim Hrvatima, ali i Srbima s toga područja u nedavnome ratu. Kao što je poznato, nakon što je to uradio u Ahmićima i Križančevu selu, predsjednik RH Ivo Josipović je, na kritike pojedinih lidera iz RS, prije svega Nikole Špirića, izrazio želju i najavio mogućnost da posjeti i neko od stratišta Srba i oda počast svim poginulima pripadnicima toga naroda.

Što će na Plehanu Ivo Josipović kazati čelnicima hrvatskih stranaka u ovom trenutku je nepoznanica. Mnogo je u tome simbolike, ali mnogo je i problema i nebrige na tome opustošenom i porušenom području koji su izraženi još od početka ratnih sukoba, pa kroz jalovi povratak prognanih Hrvata.

Pomoć Hrvatske

Ono što je izvjesno, Hrvatska za godinu ili dvije sigurno i službeno ulazi u EU i to će sasvim sigurno dati jednu novu dimenziju i značaj u odnosima između RH i BiH, a u kontekstu toga i Hrvatske i bosanske Posavine kao regije koja graniči s tom državom.

Izvjesno je također da vrh hrvatske države, gdje god je to u prilici, šalje poruku, ali i konkretnim potezima naprosto tjera Hrvate u BiH i njihove političke elite da svoja politička i sva druga prava isključivo traže i ostvaruju u Sarajevu.  Službeni Zagreb će i dalje transparentno pomagati, međutim, bit ćemo sve manje u prigodi utjecati iz BiH na političke prilike u Hrvatskoj. Koliko i kojom brzinom će to shvatiti zavađeni čelnici hrvatskih stranaka u BiH i kako će te poruke spustiti u stranačke baze, njihov je problem. Razloga za zabrinutost i preveliki strah od zadnjih poteza iz Zagreba, što se prioritetno odnosi na promjene Ustava u RH, Hrvati u BiH nemaju. Dolaskom “Schengena” na Savu, Unu ili u Kamensko i Doljan, a akobogda za koju godinu i u unutarnjost naše zemlje, postaje bespredmetno potencirati “životnu” želju življenja u jednoj državi, u “lijepoj našoj”. Tada će to biti apsolutno sporedna stvar jer Europa “poklapa” i briše granične prijelaze i postaje gotovo svejedno u kojoj ste državi prijavljeni.

Dnevni List


Nema komentara

Anketa

Ustavi