RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Jučer diljem BiH svečano proslavljen blagdan svetog Ante Padovanskog

Napisano 14.06.2010. 10:49

Mnogi vjernici su hodočastili u svetišta sv. Ante iz brojnih udaljenih mjesta, i to pješice, bosi, s molitvama i zavjetima

U Busovaču se rijeke vjernika slijevale iz Zenice, Travnika, Kiseljaka…

Malo je svetaca u katoličkoj Crkvi, po kojima je Bog tvorio tolika i tako vanredna čudesa kao što je tvorio po sv. Anti i na njegov zagovor.

Sveti Ante Padovanski, zaštitnik umornih, ožalošćenih, djece, svih onih kojima je potrebna utjeha Božja, proslavljen je jučer diljem BiH.


Busovača je zavjetno mjesto, najveće bosansko svetište ovoga sveca, a što se potvrdilo i ove godine kada se u ovaj srednjobosanski gradić u subotu poslije podne, uoči blagdana, počela slijevati rijeka hodočasnika iz pravca Zenice, Travnika i Kiseljaka. Prema slobodnim procjenama, na misi uočnici okupilo ih se više od 10 tisuća, a tek nešto manje na svečanoj blagdanskoj svetoj misi slavljenoj jučer. Blagdansku misu predvodio je prof. dr. Željko Tolić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita.

busovaca a3

Svečano je bilo na Humcu u Ljubuškom, gdje je večer prije na misi uočnici nazočilo nekoliko tisuća ljudi. Na hodočašće su se, tradicionalno, pješice zaputili hodočasnici iz Širokog Brijega. Na jučerašnjoj svečanoj sv. Misi koju je predvodio msgr. dr. Marin Barišić, nazočilo je desetak tisuća vjernika, a mnogi su u svetište pristizali i bosi već od jutarnjih sati. Msgr. Barišić je u nadahnutoj propovijedi ustvrdio da izlaz nije "u tome da svatko ima samo za sebe", nego da "treba dijeliti, to je princip jednog demokratskog društva, zato i dolazimo na blagdan sv. Ante, zato dolazimo na nedjeljne svete mise".

Blagdan sv. Ante Padovanskog proslavljen je u brojnim župama u Posavini, a posebno svečano bilo je u toliškoj župi. U hladovini starih lipa, u prisutnosti više od 500 vjernika iz Kostrča i susjednih sela, na sv. misi propovijedao je fra Ivo Živković. Obred blagoslova polja predvodio je fra Mato Vincetić, koji je, uz gvardijana fra Marijana Živkovića, sudjelovao u velikom misnom slavlju. - Već 20 godina u svojem mjestu nisam slavio blagdan svetog Ante, a za ovaj dan vežu me najljepše uspomene iz mojeg djetinjstva, rekao je fra Ivo i dodao: - Molimo se da nam sv. Anto pomogne vratiti se na put spasa, a onda će doći istinsko zadovoljstvo koje nam jako nedostaje.


Blagdan sv. Ante svečano je proslavljen i u Sarajevu, a svečano je bilo i u Bugojnu, Bihaću, Sivši, Petrićevcu kod Banje Luke, Uzarićima, Žepču...


Nema komentara

Anketa

Ustavi