RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

KAD NE SMIJE U VRTIĆE: Djed Mraz se usudio doći pred Narodno pozorište u Sarajevu!

Napisano 27.12.2009. 16:10

U predstavi održanoj na improviziranoj bini na prikolici kamiona glumci su se trudili da na temperaturi blizu nule razvesele stotinjak promrzle djece koja su se danas u podne okupila ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu kako bi dočekala Djeda Mraza.

Na njihovo veliko oduševljenje, Djed Mraz se nakon pola sata pojavio, pitao ih da li su bili dobri, i kazao da će svi dobiti poklon od njegovih pomoćnika koji su u kombiju pored bine, te otišao. Djeca su nagrnula prema kombiju privatne firme koja prodaje ili distribuira vina, i strpljivo čekali da dobiju toliko željeni paketić. Neka nisu mogla ni prići, a roditelji su im na odlasku obećali da će i oni dobiti paketić.

Potez Gradske uprave koja je organizirala dolazak Djeda Mraza na trg, kad ga je Zla Vila (Arzija Mahmutović, na slici dolje, op.ur.) već protjerala iz vrtića, zaista jest za pohvalu. Neke stvari glede organizacije su možda mogle i biti bolje, ali ne može im se puno zamjeriti.

Teta Mrazija

Ono što brine jeste odnos ljudi koji bi trebali da se brinu (i koje plaćamo za to ) za djecu koja su, valjda, naša budućnost, a kojoj iz dana u dan pokazujemo da su na marginama. Izgleda da je danas djeci zaista najteže: u vrtiću dobijaju salmonelu, istjeruju im Djeda Mraza iz vrtića, istjeruju ih s baletne predstave, ograđuju ih u nacionalne torove... Djeca nam odrastaju u filmu koji je crnji od kompletnog opusa Akija Kaurismakija, i, što je najgore čini se da malobrojni brinu zbog toga.

Danas djeca pred Narodnim pozorištem (iz kojeg je nedavno grupa njih istjerana) nisu vidjela veliku binu, dobre vile i prave Djed Mrazove pomagače. Nisu vidjela Djeda Mraza u velikoj fotelji i stajala u redu da im dobri čikica da poklon. Djeca su gledala predstavu igranu s kamiona i poklon dobila od privatnika koji su izašli u susret organizatoru. Svaka čast organizatoru i privatnicima koji su uradili koliko su mogli kad niko drugi nije htio, ali društvo u kompletu, i svi (ne)kompetentni treba da se stide zbog načina na koji se ophodimo prema djeci.

 

Sarajevo-x


Nema komentara

Anketa

Ustavi