RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kaos - Nacionalistički napadi Srba u Drvaru ne jenjavaju već mjesec dana

Napisano 06.08.2010. 07:58

DOK SU LJUDI NA NEDJELJNOJ MISI, PRED CRKVOM NEKOLICINA SRBA UZVIKUJE ZASTRAŠUJUĆE POVIKE. POLICIJA ŠUTI...

Već više od mjesec dana Hrvati u Drvaru su izloženi konstantnim napadima Srba. Kap koja je prelila čašu je crtanje četiri ćirilična slova S u blizini crkve, čime se još jednom poslala poruka Hrvatima da nisu dobro došli u ovom gradu.

PROVOKACIJE PRED CRKVOM
- Za vrijeme mise nekolicina Srba dođe pred crkvu i viče "ustaše, izlazite", vrijeđaju nas na ulici, nerijetko se događaju i fizički napadi samo zato što smo Hrvati. Policija još nije ništa poduzela kako bi se problem riješio. Više ne smijemo u miru otići ni u crkvu - govori nam jedan od građana Drvara, Hrvat koji je na svojoj koži osjetio bijes srpskih nacionalista. Čak su nedavno na gradskim ulicama fizički napadnuti i župnik don Ivo Martinović i njegov prijatelj. Župnik je tada samo pukom srećom izbjegao teže fizičke ozljede, ali te sreće nije bio njegov prijatelj. Ni don Ivo nije bio raspoložen za davanje izjava, samo je istaknuo kako se nada da će policija obaviti svoj dio posla i spriječiti ovakve pojave u budućnosti. Ni općinske vlasti ne ulažu dovoljno napora kako bi se situacija normalizirala.

NAPADI NA DJECU
- Lokalne vlasti već godinama nisu riješile situaciju s crkvom u Drvaru i ne daju nam lokaciju za gradnju crkve.
Nedavno je biskup Komarica prenio medijima izjavu da je na sastanku s Dodikom i ministrima RS u Banjaluci premijer RS osobno obećao da će sa njim otići u Drvar da bi ovo pitanje napokon bilo riješeno.
Hrvatska djeca u osnovnoj školi se redovito premlaćuju, čak je bilo težih ozljeda, ali nikakvih kazni nema. Nedavno smo imali i jedan verbalni napad od kolegice koja je Srpkinja na djecu hrvatske nacionalnosti, koja je vrištala na našu djecu kako ona nemaju što raditi u Drvaru. Dobila je samo usmenu opomenu i ništa više - govori nam jedan od naših sugovornika. Svi oni zaključuju kako vlasti u Drvaru slušaju samo naredbe iz Republike Srpske, dok se odluke iz ove županije uopće ne priznaju.
 

U DRVARU ŽIVI OKO 500 HRVATA I SVI ONI RAZMIŠLJAJU O ODLASKU
Trenutno u Drvaru stalno živi oko 500 Hrvata, dok još nekoliko stotina njih vikendom dolazi u grad jer rade u drugim dijelovima BiH. Većina njih tvrdi kako je situacija nepodnošljiva, a boje se kako će pred izbore stanje biti još gore.
-Nedavno je čak jedna mlada obitelj s troje djece, pod pritiscima međunacionalnih sukoba, odselila iz Drvara. Naime, srpsko dijete premlatilo je njihovo dijete, toliko da je čak završilo pod liječničkom intervencijom, slomljen mu je prst. Nikakvih sankcija nije bilo. Ovo postaje nepodnošljivo - prepričava nam naš sugovornik.


Nema komentara

Anketa

Ustavi