RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Karamatić: Bošnjaci u BiH ponašaju se kao Srbi u Jugoslaviji; Komšić postaje krvnik ove zemlje

Napisano 09.10.2018. 23:27

Majorizacija Hrvata kao konstitutivnog naroda u ovoj zemlji traje dugi niz godina. Prvi put Komšić je izabran 2006. godine, a tada ga je podupirala njegova SDP BiH. Osim izbora Komšića SDP je bila predvodnicom obespravljivanja Hrvata u BiH.

S obzirom na to da se tijekom izbornog procesa biraju četiri razine vlasti, Predsjedništvo je ona razina na kojoj je majorizacija vidljiva jer je izbor Predsjedništva u fokusu dok se popunjavanje Doma naroda na razini Federacije i države BiH, kao i izbor entitetskih vlada stave u drugi plan, piše Direktno.hr.

 

Ivan Vukoja iz Instituta za društveno politička istraživanja rekao je nedavno u emisiji Naše TV kako je on već 2006. upozoravao što Komšićev izbor znači za Hrvate u BiH, a političko Sarajevo tada nije shvaćalo ozbiljnost situacije.

Na Općim izborima 2010. Komšić je ponovno dobio dominantnu bošnjačku većinu, više od 370.000 glasova, a činjenicu da tu nema više od par promila hrvatskih glasova svi su zanemarivali i Komšić je postao predvodnikom tzv. građanske patriotske struje koja je u stvarnosti bila sekularni model nacionalne bošnjačke države.

Komšić je u međuvremenu postao ikona mnogih Bošnjaka jer je ponavljao da želi  građansku državu po modelu - 'jedan čovjek jedan glas'. Iluzije o tomu da Komšića biraju 'Ostali', odnosno građani BiH koji se nacionalno ne izjašnjavaju kao jedan od tri konstitutivna naroda u potpunosti su raspršene 2013. objavom rezultata popisa stanovništva kada se vidjelo da 'Ostali' u BiH ne čine niti tri posto stanovništva.

S obzirom na to da je takav sustav u BiH za sada neodrživ jer je konstitutivnost naroda natkrovljujuće načelo državnog Ustava, Hrvati su pokušali mijenjati Izborni zakon tako da bude jednak za sva tri konstitutivna naroda u kojemu ne bi bilo prostora za politički inženjering i manipulacije ove vrste.

To su bošnjačke stranke s lijevog i desnog spektra političke scene ignorirale i Komšić je uspio i treći put ući u Predsjedništvo BiH kao hrvatski kandidat s dominantnom bošnjačkom potporom.

 

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a u BiH i jedna od najprepoznatljivijih političkih figura Hrvata u BiH smatra taj izbor skandaloznim i ponavlja da je evidentno kako se Bošnjaci u BiH danas ponašaju poput Srba u Jugoslaviji.

"Izbor Komšića u Predsjedništvo BiH je samo još jedan dokaz da Bošnjaci u BiH nemaju namjeru prestati se ponašati kao Srbi u bivšoj Jugoslaviji, a Komšić je u cijeloj priči samo sredstvo koje koriste. Njegov izbor u Predsjedništvo BiH pokazuje nam da je BiH dugoročno neodrživa, a Komšić je u cijeloj priči jedan veliki paradoks. Nejasno kako se netko kao navodni predstavnik onih koje vole BiH stalno dovodi u situaciju da postaje krvnik toj istoj BiH.  Ranije sam kazao da BiH podsjeća na brak u krizi i mogu ponoviti da je zrela situacija za brakorazvodnu parnicu", rekao je Karamatić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi