RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Karamatić: Izetbegovićev diplomatski skandal u Beogradu još jednom pokazao BiH kao neozbiljnu zemlju

Napisano 07.12.2017. 23:41

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić (Stranka demokratske akcije - SDA) ocijenio je da je jučerašnji potez Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA, imao za cilj zaštitu suvereniteta BiH.

Softić je mišljenja da je Izetbegović potpuno opravdano nastupio na jučerašnjoj press-konferenciji u Beogradu nakon susreta s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vezi s pojašnjenjem o vođenju vanjske politike BiH.

S mjerom je iskazao svoj stav u vezi s tim pitanjem, rekao je Softić, posebno ako se u obzir uzme činjenica da je Izetbegović s Draganom Čovićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH i predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, prethodno razgovarao o tom pitanju i zamolio ga da ne iznosi takav stav u ime tri člana Predsjedništva.

- Ukoliko je to tako i ako je i pored toga Čović iznio takav stav u ime Predsjedništva BiH bilo je potrebno i normalno da Izetbegović reagira na način kako je to uradio. Vrlo odmjereno i čini mi se poprilično državnički - istaknuo je Softić.

Izaslanik u Domu naroda PSBiH iz Kluba Srba Sredoje Nović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) smatra da je krajnje štetno za BiH što članovi Predsjedništva BiH prije odlaska u Beograd nisu uradili ono što je bila njihova nadležnost.

- Ako već nisu imali uređenu platformu za razgovore, ne znam što su tamo i išli, ako nisu već razgovarali kojom trasom će se graditi autoput i ako nisu razgovarali o granici i drugim pitanjima ne znam samo što prave troškove i što idu u posjetu trećoj zemlji - istaknuo je.

Iznio je stav da se i ovaj put pokazalo da u BiH vlast ne funkcionira, podsjećajući kako u Zastupničkom domu nije podržano Izvješće o radu Vijeća ministara BiH.

 

Izaslanik u Klubu Hrvata Mario Karamatić (Hrvatska seljačka stranka - HSS) ističe da je ovaj slučaj bio svojevrstan diplomatski skandal, kao i nepoštivanje zemlje domaćina.

- Ovaj potez Izetbegovića možda je popravio njegov rejting unutar bošnjačkog biračkog tijela, ali je BiH još jednom pokazao kao izrazito neozbiljnu zemlju - zaključio je Karamatić.

Izetbegović je jučer u Beogradu kazao da će se vanjska politika BiH utvrđivati u BiH uz uvažavanje stavova susjednih država i zemalja Europske unije, stoga BiH vodeći svoju međunarodnu politiku neće čekati na stav Beograda, nego će se o tome odlučivati u Sarajevu između tri člana Predsjedništva BiH.

Zamolio je, kaže, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića da ovu stvar iznese kao vlastiti stav, a ne kao stav trojice članova Predsjedništva BiH, jer je njegov stav da se vanjska politika BiH vodi u Sarajevu.

Na to je Vučić kazao da bi on pojasnio svoju izjavu kazavši da je citirao ono što je tijekom zvaničnih razgovora i dobio kada je istaknuo da sve dok Srbija ne promijeni svoj stav u vezi Kosova, BiH će imati isti stav kao Srbija.


Nema komentara

Anketa

Ustavi