RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kardinal Puljić: Hipokrizija je jedne suditi zbog podjele BiH, druge nagraditi za etničko čišćenje

Napisano 24.12.2017. 23:28

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić ocijenio je u intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista da je Haški tribunal presudom šestorici Hrvata stigmatizirao cijeli narod, a međunarodna zajednica nagradila je istodobno one koji su podijelili Bosnu i Hercegovinu.

Hipokrizija je jedne suditi zbog podjele BiH, a druge nagraditi jer su ostvarili etničko čišćenje i to je blagoslovila međunarodna zajednica, rekao je kardinal Puljić. Podsjetio je da je i ranije tvrdio da je Haški tribunal više politički, nego pravni i pravedan sud. Iako svi govore kako treba personalizirati odgovornost, ovaj put je sud cijeli jedan narod stigmatizirao, a mediji u BiH su nam nevjerojatno danima prali mozak s time, istaknuo je.

Prvi čovjek katoličke Crkve u BiH dodao je da on nijedan zločin ne može braniti i da svaki osuđuje. "Kao vjernik i kao čovjek izražavam svoju sućut svima koji nose posljedice mržnje. Neki prozivaju da se treba kajati za te zločine. To trebaju oni koji su počinili zločine, a ne cijeli narod prozivati da se treba kajati. Kaje se za osobne grijehe, a ne cijeli narod prozivati", rekao je kardinal Puljić, prenosi HRT.

O činu samoubojstva generala Slobodana Praljka, Vrhbosanski nadbiskup je rekao da je jasan stav crkve koja osuđuje taj postupak. Dodao je da ga je taj potez potresao i zaključio da se od Haškog suda očekivalo da dovede do pomirenja, a u suštini 'izazvao je suprotno'.

Kardinal Vinko Puljić upozorio je i da bosankohercegovački Hrvati katolici nisu 'naučili voljeti svoju grudu'. Po njegovoj ocjeni 'prljava politika ogadila je narodu njegov rodni kraj i zavičaj'.

Sarajevski nadbiskup pozvao je vjernike i da budu strpljivi u očekivanju odluke o Međugorju i navodnim ukazanjima. Nije želio komentirati nedavne tvrdnje papina izaslanika Henryka Hosera da su ukinute zabrane organiziranja hodočašća za Međugorje. Nikada nije bilo zabranjeno Bogu se moliti i pokoru činiti i posebno dobro se ispovjediti. Nisam mjerodavan komentirati Papine poteze. Budimo strpljivi do odluke Papine koju će on objaviti, naveo je Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi