RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kardinal Puljić obilježio obljetnicu biskupskog posvećenja

Napisano 06.01.2019. 23:23

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja 2019. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je svečano Euharistijsko slavlje. U uvodnoj riječi kardinal Puljić pozdravio je sve svećenike, đakona, časne sestre, bogoslove i sve prisutne vjernike te istaknuo je da Crkva ovoga dana također slavi Dan svetog djetinjstva ili Svjetski misijski dan djece. Potom je u vrijeme pokajničkog čina poškropio sve nazočne blagoslovljenom vodom, prenosi KTA.

Prije početka Svete mise rektor katedrale mons. Ante Meštrović podsjetio je sve nazočne kao i one koji su Svetu misu pratili putem valova Radio Marije da kardinal Puljić obilježava godišnjicu biskupskog posvećenja. „Papa Ivan Pavao II. volio je na Bogojavljenje rediti nove biskupe pa je tako ovaj sveti Papa prije 28 godina, 6. siječnja 1991. posvetio za biskupa svećenika Vinka Puljića kao novog vrhbosanskog nadbiskupa“, kazao je mons. Meštrović te napomenuo da je i pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar, koji nije mogao biti na Misi u katedrali zbog drugih obveza, „prije 25 godina, 6. siječnja 1994. u teškom ratnom danu i enormnom granatiranju zaređen za biskupa u sarajevskoj katedrali“. „Čestitajući vrhbosanskom nadbiskupu Vinku kardinalu Puljiću godišnjicu biskupskog posvećenja, molimo za njegovo zdravlje. Zahvaljujemo za sve što je učinio sa željom da njegovo služenje u današnje vrijeme doprinese boljitku Crkve katoličke u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, a time i u Bosni i Hercegovini. Upućujem iskrene čestitke u ime svih suradnika i struktura Vrhbosanske nadbiskupije te u ime svećenstva i redovništva i svih nazočnih kao i u osobno ime“, kazao je mons. Meštrović.

Nakon što je navijestio Evanđelje, đakon Štefan pročitao je Bogojavljenski navještaj Uskrsa za 2019. godinu koji glasi: „Predraga braći i sestre, objavila nam se slava Gospodnja i uvijek će se objavljivati dok On ponovno ne dođe. U tijeku i rasporedbi vremena spominjemo se i živimo otajstva spasenja. Središte čitave liturgijske godine uskrsno je trodnevlje našega Gospodina raspetoga, ukopanoga i uskrsloga, a vrhunac mu je Uskrs: Nedjelja Uskrsnuća, 21. travnja. Svake nedjelje tog tjednog Uskrsa, uprisutnjuje sveta Crkva ovo veliko otajstvo, u kojem je Krist pobijedio grijeh i smrt. Od Uskrsa proistječu svi sveti dani: početak korizme, na Pepelnicu, 6. ožujka; Uzašašće Gospodinovo, 30. svibnja; Nedjelja Pedesetnice: Duhovi, 9. lipnja; Svetkovina Presvetog Srca Isusova, 28. lipnja; a početak nove liturgijske godine i došašća, u nedjelju 1. prosinca. I na blagdane Presvete Bogorodice, apostola i svetih, te na spomen vjernih mrtvih, navješćuje Crkva na svom putu zemaljskom pashalno otajstvo. Kristu, koji bijaše, koji jest i koji dolazi, Gospodaru vremena i povijesti, neprolazna slava u vijeke vjekova. Amen.“

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić podsjetio je da slave „divnu svetkovinu Bogojavljenja“ koju narod naziva i svetkovinom Sveta tri kralja odnosno mudraca. Pojasnio je da je Crkva na Istoku prva počela slaviti svetkovinu Bogojavljenja, kada se malom Isusu poklanjanju trojica mudraca ili kraljeva, kao i da je Crkva na Zapadu prva počela slaviti svetkovinu Božića kada se novorođenom Isusu klanjaju pastiri. Istaknuo je da je kod obje svetkovine u središtu božansko Dijete. Dodao je da je maleni Isus taj koji te svetkovine čini lijepima, dragima i svečanima.

Tumačeći evanđeoski misni odlomak o dolasku trojice mudraca s Istoka u Betlehem, kardinal Puljić je kazao da je rođenje Djeteta unijelo nemir posebno kod kralja Heroda koji se uplašio za svoje kraljevstvo te dao pogubiti mačem nevinu dječicu u Betlehemu. Podsjetio je da mudraci upućeni u snu da se ne vraćaju Herodu nego da odu „drugim putem u svoju zemlju“.Kazao je da je također Duh Sveti nadahnuo svetog Josipa da uzme Dijete i Mariju te bježi u Egipat kako bi izbjegli mač „jer još nije došlo vrijeme za ono radi čega je Isus došao na zemlju – da svojom mukom, smrću i uskrsnućem otkupi ljudski rod“.

Potom je kardinal Puljić istaknuo da Danom svetog djetinjstva „Crkva želi probuditi svijest vrjednovanja djeteta. „Crkva je željela da kroz ovu akciju i djeca budu odgajana tako da imaju srca jedni za druga, da se djeca bore za dječja prava te da prikupljanjem sredstava pomažu djeci koja su ugrožena. Na žalost, nije samo Herod onaj koji ubija. Danas ima jako puno Heroda počevši od onih koji kreiraju ratove i u njih gone i djecu do oni koji ubijaju djecu radi svojih političkih interesa. Svi oni su Herodi današnjih dana. Djeca su stvarno ugrožena. Herodi su i oni koji ubijaju nerođenu djecu, ali i oni koji kvare djecu i moralno ih uništavaju ili zloupotrebljavaju. Kroz povijest uvijek je bilo Heroda, a i danas ih ima“, kazao je kardinal Puljić ističući da su današnji vjernici poslani uporno boriti se za prava i dostojanstvo djece jer se time bore za čovjeka i za budućnost čovječanstva.

Ističući da na Bogojavljenje slave Boga koji se objavio kao Dijete, kardinal podsjetio je na isusove riječi: „Tko god jedno ovakvo dijete primi u moje ime, mene prima“ (Mk 9,37). „Isusa prima onaj koji istinski prihvaća tu djecu i pomaže im da rastu kao ljudi. Zato, današnji dan je posebno dan molitve za djecu“, kazao je kardinal Puljić. Napominjući da su trojica mudraca pronašli Isusa i poklonila mu se kao novorođenom Kralju, rekao je da pronaći Boga znači priznati ga i pokloniti mu se. „To je, zapravo, čin vjere koji se događa iz poniznosti. Tamo gdje nema poniznosti, nema klanjanja, nema ni vjere“, kazao je kardinal Puljić dodajući da se trojica mudraca u poniznosti klanjaju Bogu i prinošenjem darova ispovijedaju svoju vjeru.

Kardinal Puljić potom je istaknuo da trojica mudraca dolaze izvan izraelskoga naroda i da su znak da je Crkva misijska i nije zatvorena u jedan narod ili jedan klan nego je Krist došao svim ljudima. „Zato Crkva na poseban način želi probuditi misijski duh u svojim članovima i svijest da smo svi poslani naviještati i svjedočiti božansko Dijete, uskrslog Krista koji i danas živi s nama i među nama“, rekao je kardinal Puljić.

Napominjući da su se trojica mudraca vratila drugim putem u svoj zemlju, kardinal Puljić istaknuo da osoba, koja je doživjela i susrela Isusa, mijenja svoj život i svoj životni put. „Pravo Bogojavljenje u nama se događa kad odlučimo mijenjati put, mijenjati stare navike, okorjelost, učmalost, mlitavost“, rekao je kardinal Puljić ukazujući na potrebu evanđeoskog življenja kao što se dogodilo i sa svetim Pavlom koji je, nakon što mu se Isus objavio, od progonitelja postao navjestiteljem Krista uskrsloga. „Pravo Bogojavljenje događa se kada unutarnja svjetlost povede nas drugačijim putem odnosno evanđeoskim, Kristovim putem“, rekao je kardinal Puljić. Dodao je da svaki čovjek ima savjest koja je zvijezda vodilja odnosno putokaz prema Bogu i koju treba čuti i poslušati te Isusa upoznati, slijediti i svjedočiti. „Svi smo mi svjedoci vjere“, rekao je kardinal Puljić potičući katolike da svetim življenjem budu svjedoci svoje vjere. Podsjetio je da je rođeni Banjolučanin blaženi Ivan Merz napisao iz Pariza svojoj majci i sljedeće riječi: „Katolička vjera je moje životno zvanje“. Poželio da svi istinski dožive Boga u svojoj duši i da slijede zvijezdu vodilju idući Isusovim putem.

Bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa bili u asistenciji i animirali liturgijsko pjevanje.


Nema komentara

Anketa

Ustavi