RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kiseljak – Za zločin, kad je ubijen i 14-godišnjak, nitko nije odgovarao

Napisano 19.06.2010. 21:21

Kiseljak – Za zločin, kad je ubijen i 14-godišnjak, nitko nije odgovarao

Iako nije bilo nikakvo vojno uporište, selo Gojakovac pokraj Lepenice u kiseljačkoj općini u lipnju 1993. žestoko je granatirano s položaja Armije BiH.

Prema svjedočenjima preživjelih, pripadnici postrojbe Grobari iz sastava Prve brigade ABiH  lipnja 1993. ušli su u selo i okrutno ubili šest hrvatskih i tri srpska civila.

Većina je stradala na kućnome pragu, a među ubijenim bile su tri žene te 14-godišnji dječak Spomenko Lučić.

- Točno prije 17 godina ubijeni su mi brat Pero i snaha Danica Marković. Brat je imao 60 godina i ubijen je na kućnome pragu, a snaha nekoliko metara dalje od kuće u pokušaju da spasi goli život. Ostalo im je četvero djece koja su danas rasuta po svijetu i nemaju se gdje vratiti. Teško mi je sjetiti se svega, a neshvatljivo je da za ovaj zločin još nitko nije ogovarao - ispričala nam je Milica Mrnjavac.

Nakon što su ubili 9 civila, pripadnici Armije BiH temeljito su opljačkali Gojakovac. Prema podacima udruga iz Domovinskog rata kiseljačke općine, Armija BiH u ratu je protjerala 2.500 Hrvata.

Molitvu za duše ubijenih pred spomen-obilježjem predvodio je fra Mato Cvjetković, lepenički župnik, a položeni su i vijenci. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi