RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Klobučani na brdo visoko 475 metara podigli zavjetni križ

Napisano 11.11.2012. 11:27

Ljubuški – Entuzijazam mještana za gradnju kapelice na Markovištu

Klobučani na brdo visoko 475 metara podigli zavjetni križ

Nakon prvog dana rada helikoptera Oružanih snaga BiH, spontano se navečer rodila ideja o gradnji i podizanju križa, kako bi se sve uradilo o jednom trošku. Mještani su pripremili i zahvalnicu za posadu OS BiH, na kojoj piše: 2. helikopterski skvadron br. ZSIPZO"

„Zadovoljan sam što se nikome nije ništa dogodilo", konstatira fra Stipan Šarić, župnik župe Klobuk u ljubuškoj općini, poslije nesvakidašnje akcije mještana tog naselja. Naime, župni ured i Crkveni odbor župe Klobuk u suradnji s vijećem Mjesne zajednice pokrenuli su akciju izgradnje zavjetne kapele i križa na istoimenom brdu u tom naselju koje dominira cijelim ljubuškim poljem.

Može se reći da je najosjetljiviji dio projekta podizanje tona građevinskog materijala i križa završen. Posebice osjetljiv posao bilo je podizanje križa dimenzija 12 x 6,5 metara i teškog 2.100 kilograma, koji je bio kruna prve faze projekta.

Oko izrade križa i njegovog postavljanja u ležište na kojoj će biti učvršćen, mogla bi se napisati cijela storija.
„U planu je bio križ uz kapelicu", ističe fra Stipan kojeg su župljani iznenadili i preduhitrili. Nakon prvog dana rada helikoptera OS BiH, spontano se na večer rodila ideja o gradnji i podizanju križa. Desetak mještana uz pomoć prijatelja iz okolnih mjesta, uspjelo je nabaviti materijal i u limarskoj radionici Lovre Madunovića u zaseoku Osoje, zavariti i obojiti križ, na njega ugraditi rasvjetu, gromobran i hvataljke za penjanje po potrebi.

Drugi podvig bilo je podizanje glomaznog križa na Markovište, niži od dva vrha brda Klobuk, na kojem će se graditi i zavjetna kapela.
„Samo 15 sati proteklo je od ideje do realizacije", ističe fra Stipan koji je posebice strahovao za sigurnost župljana i posade helikoptera tijekom osjetljive operacije podizanja i namještanja križa u ležište.


Nema komentara

Anketa

Ustavi