RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

KONGRESMEN PISAO DRŽAVNOM TAJNIKU SAD-a: Izborni zakon neustavan, vrijeme je za Dayton 2

Napisano 24.12.2017. 23:24

Michael R. Turner, američki kongresmen i bivši gradonačelnik Daytona uputio je pismo glavnom tajniku SAD-a, Rexu Tillersonu u kojem navodi kako je Ustavni sud BiH dosudio da je postojeći Izborni zakon protuustavan zbog neadekvatnog zastupanja malobrojnijih nacionalnih zajednica u BiH, piše Dnevnik.ba.

Turner cijeni kako Parlamentarna skupština BiH mora djelovati hitno kako bi se osigurala promjena Izbornog zakona na odgovarajući način i stekli uvjeti za održavanje izbora u listopadu 2018. godine. 

"Prošlog prosinca, Ustavni sud BiH je dosudio da je postojeći Izborni zakon protuustavan, uslijed neadekvatnog zastupanja malobrojnijih nacionalnih zajednica u toj državi. Parlamentarna skupština BiH mora djelovati hitno djelovati kako bi osigurala da Izborni zakon bude pravovremeno promijenjen na odgovarajući način za održavanje izbora u listopadu 2018", stoji u pismu kojeg je američki kongresmen Michael R. Turner uputio državnom tajniku SAD-a, Rexu Tillersonu. 

Pismo američkog kongresmena Turnera donosimo u cijelosti: 

"Prošlog tjedna smo obilježili 22. godišnjicu Daytonskog mirovnog sporazuma, dogovora koji je donio kraj godinama krvoprolića i stvorio okvir za trajni mir u Bosni i Hercegovini (BiH). Bio sam na dužnosti gradonačelnika Daytona tijekom sklapanja tog Sporazuma i izravno svjedočio kako je američka diplomacija sukobljene strane za pregovarački stol", naveo je Turner.  

Dovesti suparnike do mira 

Naveo je i kako je  "sada kritično vrijeme za tu regiju i SAD moraju ponovno preuzeti vodstvo i dovesti suparnike zajedno do mira". 

"U posljednje vrijeme, međutim, bojim se da je mir koji smo postigli u Daytonu pod prijetnjom.Kao član Povjerenstva za oružane snage Zastupničkog doma i lider Delegacije SAD u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, znam da je budućnost BiH od ključnog značaja ne samo za Balkan, već i za cijelu Euroaziju", naveo je Turner.   

Ravnopravno predstavljanje Srba, Bošnjaka, Hrvata 

Smatra i kako "samo kroz američko vodstvo Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali mogu zajedno dostićši mir i osigurati slobodu i ravnopravno predstavljanje njihovih naroda". 

Predlaže i da SAD budu domaćin Daytonskog mirovnog sporazuma 2. 

"Kao što sam predložio Vašim prethodnicima, državnim tajnicima Clinton i Kerry, samo kroz američko vodstvo Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali mogu zajedno dostići mir i osigurati slobodu i ravnopravno predstavljanje njihovih naroda. Mi ne smijemo dozvoliti da već nestabilna regija sklizne dalje u nered, dok su protivnici demokracije željni eksploatacije kaosa", navodi se u pismu. 

Reafirmirati posvećenost SAD-a BiH 

Zaključuje i kako "SAD imaju obvezu podržavati mir kojeg su pomogle stvoriti 1995. godine". 

"State Department može reafirmirati posvećenost naše nacije demokraciji širom svijeta tako što će provesti BiH kroz njezina problematična vremena. Nastojat ću podržati Vas i Vaš tim u ovom krucijalnom postignuću", zaključio je kongresmen i bivši gradonačelnik Daytona, Michael R. Turner u pismu upućenom Rexu Tillersonu, državnom tajniku SAD-a. 


Nema komentara

Anketa

Ustavi