RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Konstitutivnost je temeljna odrednica višenacionalnih država Europe i svijeta

Napisano 17.03.2017. 23:21

Na kraju dvodnevnog znanstveno - stručnog skupa u Neumu,  Dragan Čović izložio je zaključke proizašle iz panela i rasprava uglednih znanstvenika, političara i kulturnih djelatnika koji su sudjelovali skupu.

Izneseno je pet prijedloga zaključaka znanstveno-stručnog skupa čiji je prvenstveni cilj afirmacija hrvatskog identiteta u Bosni i Hercegovini, piše Dnevnik.ba.

Hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović naglasio je  upitnik iz naziva konferencije Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti, može biti otklonjen.

1. Hrvati Bosne i Hercegovine su  kroz povijest aktivno  doprinosili izgradnji europskih vrijednosti i osobito u vrijeme humanizma i renesanse pod vodstvom istaknutih hrvatskih mislilaca bili pokretači i nositelji kulturnog, znanstvenog, intelektualnog, duhovnog razvoja Europe.

2.Hrvati BiH imaju u potpunosti izgrađen identitet sa svim njegovim sastavnicima,u kulturološkom, jezičnom, nacionalnom smislu koji je nedvojbenmo utemeljen na europskim vrijednostima.

3. Stabilnost, održivost i daljnji razvoj BiH izravno su povezani sa napretkom BiH na njezinom europskom putu, pri tom, nužno je imati punu svijest o svim unutarnjim, vanjskim izazovima kojima je izložena upravo na tom europskom putu.

4. Konstitutivnost kako temeljna odrednica države BiH verificirana i Ustavom BiH nije u suprotnosti sa političkim vrijednostima suvremene Europe, ona je temeljna odrednica višenacionalnih država Europe i svijeta te višenacionalnog karaktera BiH kao države tri nacije koji uz etnokulturalne imaju jasno određene i definirane političke identitete

5. Ovaj znanstveni i stručni skup sa međunarodnim sudjelovanjem početak je procesa koji će se nastaviti kroz znanstveno stručno istraživanje i djelovanje svih sudionika ovog skupa i sljedeće godine kada ćemo se ponovno okupiti kao hrvatska politička, akademska i stručna elita u cilju praćenja i provedbi danas usvojenih zaključaka i definiranja pomaka u svim sferama kulturnog, društvenog i politčkog života svih Hrvata BiH.

Naposljetku, Čović je u ime organizatora skupa ponovio namjeru da se na sličnim osnovama organizira znanstveno-stručni skup i sljedeće godine, te najavio kako će organizacijska tijela neumskog skupa u sljedećim danima zaključke skupa konačno definirati te ih kroz petanestak dana objaviti u Zborniku radova. 


Nema komentara

Anketa

Ustavi