RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kraljević: Bošnjačka politika i dalje želi birati "svoje Hrvate"

Napisano 30.07.2018. 23:24

Ivan Kraljević, politolog s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, izjavio je za Dnevnik.ba kako bošnjačke strake žele nastaviti s politikom biranja "svojih Hrvata", "boljih Hrvata" i kontriranja većinskog volji Hrvata  bez obzira na sve pa i na presude Ustavnog suda BiH. 

"Inicijativa stranaka okupljenih u svojevrsnu svebošnjačku koaliciju (SDA, SBB, SDP BiH, DF i Naša stranka) kojom se želi perfidno suprotstaviti Hrvatima i donijeti Zakon o izbornim jedinicama u FBiH i nije ništa drugo doli pokušaj iskazivanja snage većine nad manjinom", smatra Kraljević.

Tvrdi i kako svebošnjačka koalicija zaboravlja da je svaki takav izlet u multinacionalnoj zajednici kakva je BiH dodatni čavao u lijes podijeljene države. 

"Zaboravljaju kako je u multinacionalnoj zajednici kakva je Bosna i Hercegovina svaki ovakav izlet u smjeru ništenja interesa i prava jednog konstitutivnog naroda samo dodatni čavao u ionako oronuli i krhki lijes podijeljene države", mišljenja je Kraljević. 

Kraljević je istaknuo kako će takvih poteza biti sve više jer je ovo predizborno vrijeme, odnosno, izborna godina. 

"Kada se pogleda kako je ova inicijativa samo slijed onoga što su pokušali nametnuti kroz famozni set od šest načela za izmjene Izbornog zakona BiH, a koji su blagoslovili i pojedini predstavnici međunarodne zajednice, možemo vidjeti kako je bošnjački odnos prema BiH postao čisti mainstream, svjetonazor koji dijeli većina pripadnika najbrojnijeg konstitutivnog naroda", napomenuo je Kraljević.  

Predloženi svebošnjački zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH je protuustavan, antidaytonski i ne rješava presudu Ljubić Ustavnog suda BiH. 

"Bošnjački politički predstavnici ne čitaju Ustav BiH, oni samo projiciraju kako bi prema njima trebalo biti. Iako se najviše kunu u ovu državu i sebe smatraju najdržavotvornijim narodom, Bošnjaci kroz poteze svojih političkih predstavnika zapravo najviše negiraju same temelje i opstojnost Bosne i Hercegovine", rekao je Kraljević.

Smatra i kako bošnjački politički predstavnici pokazuju svojim potezima  kako ih ne zanima ni ustavni poredak BiH ni presude Ustavnog suda BiH. 

"Potezima dokazuju kako ih zanimaju isključivo interesi kojim bi ojačali svoju ulogu bezobraznog tutora nad najmalobrojnijim konstitutivnim narodom. Jasno kako žele nastaviti s politikom biranja „svojih Hrvata“, „boljih Hrvata“ i kontriranja većinskoj volji Hrvata, bez obzira na sve pa i na to što je Ustavni sud BiH određene odredbe Izbornog zakona BiH proglasio neustavnim", podsjetio je Kraljević. 

Odgovarajući na pitanje zašto nema reakcije međunarodne zajednice na pokušaju bošnjačkih entitetskih udara na BiH i njene institucije, Kraljević smatra, kako su dignuli ruke od BiH i da im je fokus na drugim žarištima na svijetu 

"Nažalost, danas je fokus međunarodne zajednice na drugim žarištima u svijetu, dok im ovdje odgovara status quo, odnosno rat bez rata. Zato nam i šalju diplomatski kadar upitnog kapaciteta kao da su i sami svjesni njihove i svoje nemoći u rješavanju problema zvanog Bosna i Hercegovina", smatra Kraljević. 

Ipak, naglasio je kako će međunarodna zajednica na koncu reagirati. 

"Međunarodna zajednica suptilno kroz određene programe i podršku određenim političkim prijedlozima pokazuje svoj puls u Bosni i Hercegovini. Na nama je samo predvidjeti kakva će reakcija međunarodne zajednice biti kada taj puls naglo skoči, odnosno kada njihova šutnja na sve što se događa u BiH i dođe u pat poziciju", rekao je Kraljević.

Istaknuo je i kako tada možda već bude kasno i za njihovu reakciju, ali i samu BiH. 

"Međutim, možda tada već bude kasno i za reakciju i za Bosnu i Hercegovinu, a jedan od glavnih krivaca će biti upravo njihovo zatvaranje očiju pred brojnim pogrešnim koracima", zaključio je Ivan Kraljević,politolog s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. 


Nema komentara

Anketa

Ustavi