RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kreševska šestorka bez pomaka u pregovorima o zajedničkom kandidatu

Napisano 12.04.2010. 16:17
Kreševska šestorka

MOSTAR - Kreševska šestorka nije se raspala i naši se razgovori nastavljaju, izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić, domaćin današnjeg sastanka političkih stranaka potpisnica Kreševske deklaracije. Današnjem sastanku održanom u Mostaru nazočili su predsjednici svih šest stranaka (HDZ BiH, HDZ 1990, HKDU, HSS-NHI, HSP BiH, NS Radom za boljitak), a iako je na dnevnom redu bilo više pitanja, rasprava se nije pomaknula dalje od točke izbor zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH na predstojećim općim izborima.

Šestorka se složila da presuda Suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju "Finci-Sejdić" najvjerojatnije neće imati utjecaj na promjenu Izbornog zakona prije jesenskih izbora.

Na konferenciji za novinare naglašeno je da se razgovori o zajedničkom kandidatu za hrvatskog člana Predsjedništva nastavljaju te da još ima vremena za postizanje dogovora. No, sudeći prema izjavama pojedinih stranačkih čelnika, kreševska šestorka u izbornu utrku za kolektivnog šefa države gurnut će barem tri kandidata.

Prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović naglasio je da je dužnost njegove stranke dati svoga kandidata, predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić za nastavak je razgovora, no u slučaju da se ne postigne sporazum o jednom kandidatu Ljubić je najavio da će i HDZ 1990 imati svog čovjeka, dok potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković – Lijanović, koji je ranije najavio svoju kandidaturu, vjeruje kako jedino on može pobijediti vjerojatnog kandidata SDP-a BiH Željka Komšića, stoga ne misli odustati od utrke za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"HDZ BiH kao stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH ima posebnu odgovornost i obvezu prema hrvatskom narodu, i zato molim i medije i predstavnike ostalih pet stranaka da to shvate te podrže kandidata HDZ-a BiH. Svi oni koji to podrže trebaju kazati pod kojim uvjetima, tako da znamo koje uvjete trebamo ispuniti", poručio je Čović.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić kazao je da zajednički kandidat može biti član bilo koje stranke ili nestranački kandidat, ali da mora ispunjavati nekoliko osnovnih uvjeta: osobni i profesionalni integritet, da nije predmet sudskih procesa, da nije bio član "represivnog aparata" u bivšoj Jugoslaviji i da ima političko iskustvo.

"Ako se dogovorimo o tim kriterijima onda možemo razgovarati i o konkretnim imenima", zaključio je Ljubić.

Dok Ljubić i Čović nisu željeli govoriti o imenima mogućih kandidata, kazavši tek kako su svi medijski napisi o tome puke špekulacije, potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković – Lijanović još jednom je najavio svoju kandidaturu.

"Nas u Narodnoj stranci Radom za boljitak zanima samo pobjeda, a kandidatura samo radi kandidature nam ništa ne znači. Nisam dobio čvrste argumente da bi kandidat HDZ-a BiH ili neke druge stranke mogao pobijediti Željka Komšića, stoga ja ostajem u utrci za člana Predsjedništva BiH", izjavio je Jerko Ivanković – Lijanović.

Čović i Ljubić uputili su kritiku medijima, kazavši da previše naglaska stavljaju na sukobe unutar šestorke kada je u pitanju izbor zajedničkog kandidata. Čelnici dva HDZ-a smatraju kako bi se fokus trebao usmjeriti na ustavne promjene i ustavna rješenja koja bi hrvatskom narodu u BiH omogućila istinsku ravnopravnost.

Sljedeći sastanak kreševske šestorke održat će se 3. svibnja, a domaćin će biti Narodna stranka Radom za boljitak.

Fena


Nema komentara

Anketa

Ustavi