RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Krišto: I danas se bavimo nametnutim odlukama OHR-a, pa neka izvuku pouku

Napisano 09.03.2018. 23:29

Dva prijedloga koje je visoki predstavnik Valentin Incko predstavio u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, nisu modeli za rješavanje ovog pitanja. Riječ je o idejama modela, koje nama nisu nepoznate, kazala je za Vijesti.ba predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH i potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto.

- Mi smo, tražeći rješenja, u razgovorima s predstavnicima političkih stranaka i međunarodne zajednice, govorili i o takvim idejama. Dakle, to su modeli o kojima se razgovaralo, ali u konačnici dogovor nije postignut ni oko čega. Jedno je spomenuti neki model, a drugo je doći do rješenja kada je u pitanju presuda u slučaju "Ljubić" i principi koje traži. Ovdje ne vidimo ništa od toga - navela je Krišto.

Ona je konstatirala da, kada je u pitanju OHR, "upravo se i danas bavimo prijedlozima koji su nametnuti, pa neka svatko izvuče pouku, između ostalog, i oni."  

Krišto je podsjetila da su HDZ i HNS jasno iznijeli svoj stav kada je u pitanju izborno zakonodavstvo u BiH.

- Odluka Ustavnog suda u predmetu "Ljubić" govori o zastupanju, odnosno legitimnom predstavljanju u kolektivnim tijelima odlučivanja i spominje se i Predsjedništvo BiH i Dom naroda FBiH. Prema našim prijedlozima, izmjene Izbornog zakona BiH odnose se i na Dom naroda FBiH i na Predsjedništvo BiH. Naravno, ostat ćemo na tom tragu. Tko je rekao da su to stvari koje se ne mogu ili ne trebaju riješiti? Drugi čine sve kako bi na različite načine okrivili HDZ BiH, što nam opet nije nepoznanica - poručila je Krišto.

Ona je naglasila da HDZ BiH ostaje na svojim stajalištima, da se do izmjena Izbornog zakona BiH može doći na spomenutim principima. 

- Istina, u ovom trenutku nemam puno vremena, ali ćemo mi i dalje činiti sve da na tragu ovih odluka dođe do izmjena Izbornog zakona kroz Parlament BiH - zaključila je Krišto u razgovoru za Vijesti.ba.


Nema komentara

Anketa

Ustavi