RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ljubić: Ako ne izmijenimo Izborni zakon, BiH će biti Mostar

Napisano 24.08.2017. 23:05

"Govoreći za N1 televiziju o posljednjim odlukama i stavovima Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH te o najavi sazivanja izvanredne sjednice HNS-a na kojoj će, u slučaju odbijanja prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH koji je dostavio Klub Hrvata u Parlamentu BiH, biti donesene strateške odluke, Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH, prvo je pojasnio što je točno izjavio nakon posljednje sjednice HNS-a.

“Kazao sam da se nadam da će prijedlog koji je HNS poslao u proceduru preko HDZ-a BiH biti usvojen i u Zastupničkom domu. Ne dobije li taj prijedlog potporu, očekujem da one stranke koje su se protivile tom prijedlogu predlože alternativni zakon koji će odgovoriti potrebama Ustavnog suda na temelju moje apelacije. Tek ako se desi da izmjene ne budu pravodobno usvoje, onda ćemo predložiti sazivanje izvanrednog zasjedanja i donošenje strateški bitnih odluka“, pojasnio je Ljubić dodavši da HNS ima pravo donositi takve odluke.

“Mi smo obvezni i imamo pravo donijeti odluke. Ne možemo više dopustiti da se bira hrvatskog člana Predsjedništva BiH na ovaj način, jer od toga ovisi život ljudi u mjestima koja su dominantno naseljena Hrvatima“, obrazložio je Ljubić dodavši da se i bez usvajanja izmjena zakona izbori mogu raspisati, ali se njihove rezultate ne bi moglo primijeniti.

“Proceduralno, izbore bi se moglo raspisati, ali se ne bi moglo implementirati rezultate u cjelini. Mogli bi samo u RS-u, Brčkom i županijama no ne bismo mogli izabrati niti predsjednika niti potpredsjednika FBiH. Vijeće ministara bi bilo obesmišljeno jer ne bi imalo kome upućivati prijedloge koji moraju proći kroz Dom naroda i Zastupnički dom“, navodi sugovornik N1 prema čijim je riječima to jasna poruka da se Izborni zakon mora izmijeniti.

“Vidite što se desilo Mostaru, u tom slučaju bi cijela BiH bila Mostar. Ja potpuno jasno želim reći: mi smo dali prijedlog. Svatko tko misli da može dati bolje rješenje koje će biti na tragu odluke Ustavnog suda BiH, mi smo spremni razgovarati o tome. Ne možemo shvatiti da neke stranke odbijaju prijedloge, a ne nude nikakvu alternativu“, istaknuo je Ljubić.

Kako je, nadalje, naveo, on je razgovarao tijekom sjednice Glavnog vijeća s Barišom Čolakom i Predragom Kožulom, koji ne znaju da je došao ikakav prijedlog od strane SDA, niti formalno, niti neformalno.


Nema komentara

Anketa

Ustavi