RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ljubić: Deklaracija pomak u razumijevanju situacije u kojoj se nalaze Hrvati u BiH

Napisano 14.12.2018. 23:25

Hrvatski sabor većinom od 81 glasa usvojio je Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini. Vladajuća većina na čelu sa HDZ-om odbila je amandman SDP-a za kojeg smatraju kako bi Hrvatsku okarakterizirao kao agresora na BiH 90-ih.

Hrvatski sabor je s 81 jednim glasom za, 4 suzdržana i 11 glasova protiv usvojio Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini na prijedlog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske kojim predsjeda zastupnik HDZ-a Božo Ljubić.

Nakon izglasavanja Deklaracije Božo Ljubić je ocijenio kako ova Deklaracija označava pomak za Hrvatski sabor u razumijevanju situacije u kojoj se nalazi hrvatski narod u BiH.

Amandmane koje je uložio Most nezavisnih lista nazvao je stjecanjem političkih bodova na račun Hrvata iz BiH, a njihovo napuštanje Sabornice prilikom glasovanja o deklaraciji kukavičlukom, prenosi Anadolija.

"Jadno je da dio SDP-a, samo dio, uvjetuje usvajanje Deklaracije priznavanjem da je Hrvatska komadala Bosnu i Hercegovinu, dijelila je i sudjelovala u dezintegraciji BiH. Da smo to prihvatili, značilo bi da prihvatimo neutemeljenu presudu prema Gotovini i Markaču koju je Haški sud odbacio, isto tako neutemeljenu presudu prema Hrvatima u Haagu", kazao je Ljubić.

Dodao je kako je riječ o strateškom interesu Republike Hrvatske, a odbacivanje dopisnog i elektronskog glasovanja za Hrvate u BiH na prijedlog Mosta ocijenio je logičnim zbog prirode i ciljeva same Deklaracije. Dodao je kako za to treba mijenjati Ustav RH.

"Da smo prihvatili amandman SDP-a, priznali bi da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH, sudjelovala u diobi te države, što je povijesna neistina, a to je potvrdio sud u Hagu i zato smo odbacili taj amandman kako bismo pokazali ispravnost Republike Hrvatske koja se od prvog dana zalagala za teritorijalnu cjelovitost i integritet BiH", kazao je HDZ-ova zastupnik Branko Bačić.

Od Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP-a) Deklaracija traži da se jednom godišnje Saboru podnese izvješće o provedbi Deklaracije.

Glasovano je o ukupno 16 predloženih amandmana, od kojih je 8 dijelom ili u cijelosti usvojeno na prijedlog Socijademokratske partije (SDP).


Nema komentara

Anketa

Ustavi