RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ljubuški će dobiti hotel s četiri zvjezdice

Napisano 23.07.2010. 13:24

Vijest je izvanredna i neočekivana, razveselit će sve ljude koji žele imati pristojno mjesto za trenutke izlaska, odmora i opuštanja, a posebice hercegovačke gospodarstvenike i turističke djelatnike.

Istodobno time će se riješiti jedno goruće ljubuško poslijeratno pitanje, a to je zapušteni i zanemareni hotel Bigeste.

Njega je u privatizacijskom postupku kupilo ljubuško poduzeće Unitrade, koje se bavi prodajom autodijelova, autoguma i servisiranjem vozila, i sada će od njega napraviti, za naše hotelske i turističke prilike prestižni hotel s četiri zvjezdice.

Na raspisani javni natječaj Unitrade je za hotel ponudio kupovnu cijenu od 317.770 KM i od ostalih uvjeta izmiriti postojeće obveze koje su tada iznosile oko 1.110.000 KM, zaposliti 34 nova djelatnika u roku od tri godine, zadržati postojeće djelatnike i uložiti u dogradnju i obnovu oko tri milijuna maraka. To je prihvaćeno kao najpovoljnija ponuda i tako će Unitrade jednim suvremenim hotelom darovati i počastiti svoj grad. Ljubuški to zaslužuje, a Unitrade se na to odlučio u ime svog statusa i ugleda i zato što je svoj prvi profit zaradio u Ljubuškom. U svom kasnijem razvoju je napravio poslovne objekte u 20 gradova u BiH, uključujući i Republiku Srpsku i Distrikt Brčko, a također i u Republici Hrvatskoj. Želimo da hotel bude od općeg društvenog značaja, mimo nekih naših uskih interesa, a tu gravitira i Međugorje tako da s puno volje i entuzijazma ulazimo u taj projekt i trudit ćemo se da bude na zavidnoj razini - kaže dipl. ekonomist Branka Vučić, direktorica tvrtke Unitrade Ljubuški. Za direktora hotela imenovan je zaposlenik Unitradea dipl. ekonomist Mario Vladimir, koji vodi pripreme za predstojeće opsežne radove.

Usporedo s preuzetim obvezama počeli smo i s djelatnostima vezanim za rekonstrukciju i izgradnju hotela. U ožujku smo objavili natječaj za izradu idejnog rješenja, stručno povjerenstvo je izabralo najbolje i na temelju njega se sada radi projekt. Hotel će imati sadržaje u skladu sa standardima četiri zvjezdice, u skladu sa novim zakonom o kategorizaciji hotela: veliki restoran, bazen 123 m2, wellness i fitness centar, kuglanu s dvije staze, 38 soba s ukupno 76 ležajeva. Planiramo na jesen početi s grubim radovima, a nadogradnju, točnije proširenje, početkom iduće godine. Sve bi trebalo biti završeno do kraja sljedeće godine - objašnjava direktor hotela Bigeste Mario Vladimir.

Među preuzetim obvezama važno mjesto je rješavanje položaja bivših zaposlenika. Od 1992. do 2010. godine u hotelu je "kružilo" oko 70 djelatnika i od tog broja ostalo je zbrinuti ih još 15. Ostali su na različite načine riješili svoj položaj, neki su našli drugo zaposlenje, jedni otišli u starosnu mirovinu, drugi silom zakona prekinuli radni odnos, međutim, nisu im uplaćeni svi doprinosi za mirovinsko osiguranje u vremenu od 1992. do 2010., nisu dobili otpremnine, nekima se duguju plaće i to se sada rješava.

Uglavnom, prema svima će biti izmirene sve obveze koje do sada nisu izmirene, a koje smo mi preuzeli u rješavanje Ugovorom o privatizaciji. Što se tiče preostalih 15, prijavljeni su i primaju redovitu plaću, a pri samom kraju je njihovo trajno zbrinjavanje, ostalo je riješiti još dvoje-troje. Od MIO iz Mostara čekamo konačni iznos obveza za mirovinsko osiguranje, ubrzo ćemo ih dobiti tako da ćemo sve obveze prema bivšim djelatnicima riješiti najdalje do 31. kolovoza, a inače rok nam je do kraja godine - kaže dipl. ekonomist Josipa Herceg, suradnica u hotelu Bigeste i djelatnica u financijskom odjelu Unitradea.

Iznos od 1.110.000 KM odnosi se na ukupne obveze prema djelatnicima, državi i vjerovnicima, a ukupno ulaganje Unitradea u hotel Bigeste, tj. kupovina, obveze, troškovi dogradnje i obnove, iznosit će oko pet milijuna maraka. Za izgradnju i obnovu hotela Bigeste vlada veliki interes ljubuške javnosti. Zaposlit će se nekoliko desetaka ljudi, a osim gospodarskog značaja Ljubuški dobiva na ugledu i prestižu.

Prvo hotel Bigeste pa restoran Vidikovac i stari hotel

U privatizacijskom postupku osim hotela Bigeste Unitrade je kupio i stari ljubuški hotel te restoran Vidikovac i šumarsku kuću na Kravici. Iz imovine hotela Bigeste izuzeta je nekadašnja kavana Park, koja se nalazila u blizini zgrade Općine i tržnice na prostoru sadašnjeg novoizgrađenog trga Domovinske zahvalnosti, i atraktivni prostor Vrelo na izvoru Vrioštice u Vitini. Izuzeta imovina nije ni bila ponuđena tržištu.

Sada nam je u prvom planu obnova i uređenje hotela Bigeste, potom će na red doći restoran Vidikovac na Kravici, a onda poslije stari hotel - kažu čelnici Unitradea.

Večernji List


Nema komentara

Anketa

Ustavi