RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Lobističke igre esencijalnim listama lijekova u županijama

Napisano 30.01.2018. 23:23

Farmaceutska industrija jedna je od najvrjednijih, pa se vode velike bitke između proizvođača, ali i lobija, posebno na županijskoj razini gdje se formiraju esencijalne liste lijekova koje se financiraju iz Fonda zdravstvenog osiguranja, piše Večernji list BiH.

Iako pravilnik o bližim kriterijima za izbor lijekova, postupku i načinu izrade listi lijekova u Federaciji BiH, načinu stavljanja i skidanja lijekova s listi lijekova, obvezama ministarstava zdravstva, zavoda zdravstvenog osiguranja te proizvođača i prometnika lijekova uvrštenih na liste lijekova, kao i korištenje lijekova, propisuje da lijekovi s liste lijekova obveznog zdravstvenog osiguranja FBiH obvezno ulaze u sastav listi lijekova koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja županija, u nekima od njih pravilnik je prekršen. Pokušalo se zaobići tu odredbu i formirati esencijalne liste lijekova koje plaća zdravstveni fond, a javna je tajna kako su za sve zainteresirani i farmaceutski lobiji. Osobito strani koji su do sada bili prilično uspješni. Dok je u BiH udio stranih lijekova 72 posto, u Hrvatskoj je 34, u Srbiji 20, a u Sloveniji samo 10 posto. Najnovija trakavica s formiranjem županijske esencijalne liste lijekova odvija se u Unsko-sanskoj županiji gdje resorni ministar već mjesecima pokušava progurati listu za koju pojedini proizvođači, pa čak i članovi Vlade USŽ-a, tvrde kako je protuzakonita.

Na kraju je uspostavljeno posebno Povjerenstvo koje će cijeli posao odraditi ispočetka i razriješiti uočene nepravilnosti. Oni koji su osporavali utvrđenu listu, na kojoj strani proizvođači imaju znatno bolju poziciju nego ranije, ističu kako je jedan od temeljnih zakonskih propusta bio što reviziju ranije liste nije utvrdilo Povjerenstvo, već ministar. Vlada USŽ-a, koja donosi konačnu odluku, upozorena je i da je s liste “skinuto” 20 lijekova koje građani koriste posljednjih desetak godina, uključujući i one za liječenje akutnih i kroničnih psihoza, potom lijekovi za liječenje hipertenzije i opstruktivne bolesti pluća.
S druge strane, esencijalna lista proširena je odabranim stranim generičarima, na što su se domaći proizvođači također žalili. Formirana je i lista B iako lista A nije prethodno usklađena s federalnom.

Osim toga, na tu listu B uvršteni su lijekovi za koje nije predviđena participacija od Zavoda zdravstvenog osiguranja USŽ-a, što upućuje na sugeriranje propisivanja lijekova određenih proizvođača, a koje bi pacijent plaćao u punom iznosu cijene.

Kako je u pitanju protežiranje stranih proizvođača, tvrde i iz najveće domaće farmaceutske kompanije Bosnalijek jer im je čak 35 lijekova skinuto s postojeće liste A ili nije uvršteno u planiranu listu B.


Nema komentara

Anketa

Ustavi