RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Martinović: Nećemo podržati smjenu Puzigaće

Napisano 19.07.2018. 23:28

Martinović  tvrdi kako se Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH vodio isključivo Ustavom BiH i slovom zakona.

"Pokrenuli smo pitanje vitalnog interesa po članu 117. Poslovnika o radu Doma naroda, to bi bila suština ove današnje drame u Parlamentu", kazao je Martinović za Dnevnik.ba.

Predsjednik Kluba Hrvata tvrdi i nedolazak Kluba Bošnjaka na sjednicu na kojoj su sami inzistirali dovoljno govori.

"Žao mi je što predlagatelji ovog Zakona danas nisu uopće htjeli fizički nazočiti u dvoranu u kojoj je trebala početi sjednica Doma naroda. Dvotrećinska većina Kluba bošnjačkog naroda je upravo inicirala današnju 20. izvanrednu sjednicu i nisu se pojavili", napomenuo je Martinović.

Tvrdi i kako je to još jedna velikobošnjačka predstava za javnost s ciljem pretvaranja FBiH u dominantno bošnjački entitet.

"Nedolazak dovoljno govori. Mi smo danas zaštitili Ustav BiH i ustavno-pravni poredak BiH", istaknuo je Martinović u razgovoru za Dnevnik.ba

Osvrnuo se i na špekulacije oko smjene Drage Puzigaće, SNSD-ovog dopredsjedatelja Doma naroda Parlamenta FBiH.

"Zahtjevi četvorice izaslanika u Klubu Srba za smjenu dopredsjednika Doma, gospodina Drage Puzigaće još su jedan u nizu pokušaja manipulacija s institucijom Doma naroda", smatra Martinović.

Šef Kluba hrvatskih izaslanika  napomenuo je i kako Klub Srba danas nije imao kvorum.

"Taj Klub danas nije imao kvorum da bi održao sjednicu kamoli da je mogao raspravljati o važnom pitanju kakvo je pitanje navodne smjene gospodina Puzigaće", istaknuo je Martinović.

Naveo je i kako je Poslovnikom Doma naroda propisano da svaki izaslanik može koristiti svoje pravo pokretanja postupka smjene/opoziva bilo kojeg dužnosnika u ovom domu, ali da se u javnostima ne smije zloupotrebljavati  na način da će to uraditi Klub srpskih izaslanika.

"Klub hrvatskog naroda neće podržati eventualne smjene gospodina Puzigaće. Puzigaća je danas samo koristio svoje ustavne mogućnosti koje mu stoje na raspolaganju", napomenuo je Martinović.

Podsjetio je i kako je sam Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH koje su predložile bošnjačke stranke ( SDA,SDP, SBB, Naša stranka i DF) neustavan.

"Suprotan je presudi Ustavnog suda BiH kojim su izvan snage stavljene odredbe Izbornog zakona koje se odnose na izbor izaslanika u Domu naroda federalnog Parlamenta", istaknuo je za Dnevnik.ba Tomislav Martinović, predsjednik Kluba hrvatskog naroda u federalnom Domu naroda.

Podsjetimo, današnju  izvanrednu sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH zaključila je predsjedateljica Bradara (HDZ BiH) u 17 sati. Bošnjački izaslanici se ni nakon četiri sata nisu pojavili u dvoranu. Prijedlog Zakona o  izbornim jedinicama danas nije bio na glasanju jer su Drago Puzigaća ( SNSD) i Lidija Bradara (HDZ BiH) odbili  zakon kao destruktivan i štetan po vitalne interese jer se, prema Bradarinom stavu, ovakav zakon nalazi na listi pitanja za vitalne interese. Posljedično tomu, Zakon o izbornim jedinicama je odbijen, a o njemu neće biti rasprave ni na Vijeću za zaštitu nacionalnih interesa Ustavnog suda FBiH. 


Nema komentara

Anketa

Ustavi