RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Martinović: SDP-ov i DF-ov prijedlog zakona o izbornim jedinicama je protuustavan i neće proći Dom naroda Parlamenta FBiH

Napisano 29.12.2017. 23:20

Predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Federalnog parlamenta Tomislav Martinović komentirao je navode predsjednika SDP-a Nermina Nikšića koji je kazao da prijedlog Zakona o izbornim jedincima i rasporedu mandata u Parlamentu FBiH kojeg su u parlamentarnu proceduru uputili SDP i DF ima potrebnu podršku.

Nikšić je naime za TV1 izjavio je kako je nakon konzultacija s parlamentarnim strankama osigurana većina za usvajanje tog zakona, ustvrdivši kako se tim zakonom provodi presuda Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

Martinović smatra da je upućivanje jednog takvog zakona u Federalni parlament protuustavan čin.

"Ako će entiteti donositi takve zakone onda čemu služi Izborni zakon Bosne i Hercegovine?, upitao se Martinović komentirajući za HMS inicijativu SDP-a i DF-a

Martinović dodaje kako bi SDP-ov i DF-ov prijedlog zakona o izbornim jedinicama u  BiH mogao, iako protuustavan biti usvojen u Zastupničkom domu, gdje, kako ih naziva Martinović, bošnjačke stranke imaju većinu, ali ne vjeruje da bi mogao proći u Domu naroda Parlamenta FBiH.

"Kakvu je većinu gospodin Nikšić skupio nemam pojma ali je činjenica da je zanemario jedan parlamentarni dom- Dom naroda, gdje Hrvati imaju veto po pitanju nacionalnog interesa, napomenuo je Martinović za HMS.

On smatra da je prijedlog Zakona o izbornim jedinicama u FBiH kriva interpretacija presude Ustavnog suda BiH. Njime se ne provod presuda Ustavnog suda BiH, jer da se provodi taj bi se zakon razmatrao u Parlamentarnoj skupštini BiH, kazao predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Komentirajući Nikšićevu tvrdnju da “narodi ne mogu biti izborne jedinice” u izboru izaslanika u Federalni Dom naroda, Martinović je naveo da se radi o pokušaju nametanja građanske opcije u Federaciji BiH, koja, kako je naveo, za hrvatski narod nikad neće biti prihvatljiva.

"Federacija BiH je mješavina federacije naroda i federalnih jedinica- županija. Pogledamo li sadašnji ustroj jasno je da je koncepcija drugog doma Parlamenta FBiH- Doma naroda- i postojanje tri kluba gdje su predstavljena tri naroda nešto što je bitno i jasno. Jasno je da je po srijedi jedan pokušaj građanske, unitarne koncepcije da se, na neki način, kroz takav jedan zakon, kako oni to kažu, završi priča i nametne ono za što se oni zalažu- građanska opcija, koja je za hrvatski narod neprihvatljiva i koja se nikad neće dogoditi, naglašava Martinović", kazao je Martinović.


Nema komentara

Anketa

Ustavi