RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Milović: Federacija je bošnjački entitet u kojem su Hrvati osuđeni na homogenizaciju

Napisano 14.02.2018. 23:28

Tvrtko Milović, politolog i novinar, u Pressingu na N1 kazao je da u "ovom trenutku Federaciju BiH možemo promatrati kao bošnjački entitet". S druge strane, novinar i političar Emir Suljagić je kazao da je suština demokracije vladavina većine.

Zašto vi Emire tvrdite da je stvarni cilj hrvatske politike zapravo getoizacija bošnjačkog naroda, da hrvatska politika želi Bošnjake ograditi bodljikavom žicom?

"Vrlo jednostavno. Milović je rekao nešto što je zapravo suština mog argumenta. Nije bitno da li je Hrvata jedan posto, Srba pet posto, a Bošnjaka i ostalih građana BiH 92 posto ako se sve dijeli po jedna trećina svakome onda ćemo kao svi biti zadovoljni. Kako ćemo biti svi zadovoljni ako 92 posto, jedan posto i pet posto imaju isto. Kako? Suština demokracije je vladavina većine. To je tako svuda na svijetu. Od Velike Britanije do SAD. Ono što je suština mog argumenta koji ste vi naveli je sljedeće: HDZ, Čović i zvanični Zagreb, vidjeli smo svi jučerašnju naslovnicu Globusa koja je naručena direktno s Pantovčaka, žele da zauvijek HDZ-ovih 118 tisuća birača, zauvijek, od danas do Sudnjeg dana, upravljaju muslimanskom, građanskom, bosanskom, hercegovačkom, 'ostalskom' većinom s kojom žive u Federaciji, odnosno u BiH", kazao je Suljagić.

 

Je li to cilj hrvatske politike?

"Ma kakvi, nema govora", kazao je Milović.

"Ono što jeste cilj je da Hrvati imaju mogućnost biranja svojih predstavnika. U ovoj sadašnjoj situaciji Hrvati su osuđeni na jednu homogenizaciju, trajnu, i jednu nemogućnost da se razvije unutarhrvatski pluralizam. HDZ da zaista prati svoje interese, ne bi se zalagao za posebna izborna prava. Pristao bi vječno da ostane ovakav sustav jer u ovakvom političkom sustavu HDZ će uvijek osvajati 90 posto i više glasova. Zahtjevi Hrvata su vrlo jednostavni. Zahtjev za ravnopravnošću. Nema tu nikakvih konstrukcija. Mi ovdje govorimo o bodljikavoj žici. Mi sad u ovom trenutku Federaciju možemo promatrati kao bošnjački entitet. On je po svim svojim segmentima bošnjački. Oni upravljaju svim segmentima društva, pogotovo političkog sustava. Ta teza da će Hrvati nešto ograditi Bošnjake je van svake pameti. Bošnjaka je u odnosu na Hrvate 3 naprema 1", kazao je Milović.

 

On je naveo da ne postoji ni fizički način da se to uradi.

"Ovdje se radi o jednom plašenju bošnjačkog političkog tijela koji je pod stresom i stalnim pritiskom da će biti u nekoj situaciji u kojoj se nalaze Palestinci, gdje će se Bošnjake izolirati, gdje će im se oduzeti nekakva teritorija. Mislim da su stvari otišle predaleko i da se ne razgovara o realnim argumentima nego o nekakvim iluzijama kojima se plaši posebno bošnjačko političko tijelo", naveo je Milović.


Nema komentara

Anketa

Ustavi