RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ministar MUP-a Županije Središnja Bosna pod istragom u Mostaru

Napisano 07.08.2010. 09:18

MOSTAR - Prema neslužbenim informacijama, ministar MUP-a Županije Središnja Bosna Sedžad Milanović pod istragom je tužitelja Hercegovačko-neretvanske županije, kojima je ovaj 'vrući' predmet proslijeđen kako ne bi došlo do pristranosti u vođenju kaznenog postupka. Naime, ministru se spočitava krivotvorenje isprava, a prema šturom kazivanjima, radi o dokumentu kojim se "dokazuje zapovjedna uloga u proteklom ratu, a koji je trebao poslužiti za stjecanje određenih privilegija!". U toj kaznenoj prijavi, koja se sada nalazi u ladici mostarskih tužitelja, navodno stoji da je krivotvorio dokumente o pripadnosti Armiji BiH, kako bi stekao pravo za mirovinu pod povoljnim uvjetima. Inače, ministar MUP-a Sedžad Milanović u više se navrata spominjao u crnim kronikama. Tako je široj javnosti postao poznat nakon što mu je u rujnu prošle godine zapaljen službeni terenac KIA Soranto, a piroman i njegovi motivi još nisu otkriveni. Oštećeni ministar je okrivio lokalne čelnike suparničke Stranke za BiH, koji su ga, s druge strane, pogovarali tvrdeći da je to zapravo sam učinio (!?). Deset mjeseci poslije incidenta sa službenim vozilom, ministar Milanović bi se mogao naći u središtu nove afere. Trenutačno se ispituje njegova uloga vezana za ugovor o zamjeni stolarije na nedavnom u terorističkom napadu oštećenoj zgradi Policijske uprave u Bugojnu, jer njegovi protivnici spominju kako je taj posao dodijeljen poduzeću u vlasništvu njegova brata. Sumnjičeni ministar je jedan od najutjecajnija kadrova SDA u srednjoj Bosni, a član je i Sabora Islamske zajednice BiH i Medžlisa Gornji Vakuf.

Za ovu ulogu je i iz dijela IZ BiH stizala kritika da je „članstvo jednog ministra unutarnjih poslova u lokalnim i najvišim organima vjerske zajednice presedan balkanskih razmjera!“.

Krajem 2007. godine Narodna bošnjačka stranka uputila je otvoreno pismo reisu-l-ulemi dr. Mustafi efendiji Ceriću i Miroslavu Lajčaku, tada visokom predstavniku u BiH, povodom saznanja „da je ministar policije SBŽ-a Sedžad Milanović kao član Džematskog i Gradskog odbora (Medžlisa) IZ-a u Gornjem Vakufu i član Sabora IZ-a u BiH zloupotrijebio ovlasti, te nametnuo samovolju kojom onemogućava rad imama u džematima, rad glavnog imama u G. Vakufu, te rad samog Travničkog muftijstva".
"Ministar Milanović je posredstvom svojih najbližih rođaka i stranačkih kolega iz SDA, počeo progoniti imame, davati im otkaze, šikanirati neistomišljenike. Prema nekim pritužbama među običnim džematlijama zavladao je strah od ministrovih rođaka i kolega koji su i fizički napadali na njih. U džematu gdje je mutevelija ministrov amidža ljudi se boje ići na sabah," navodi se u pismu.
"NBS osuđuje postupke ministra Milanovića i traži njegovu suspenziju, jer se radi o nečuvenom presedanu da u demokratskim zemljama s multikonfesionalnim društvima ministar policije bude član organa vjerske zajednice", ističe se u priopćenju koje je potpisao predsjednik NSB-a Nedžad Latić.

U veljači 2009. godine ministar Milanović je dovođen u vezu i sa izgradnjom mini hidroelektrana na slivu Vrbasa “izgrađene i grade se nove bez zakonske regulative i demokratske volje građana”. I tada je istupila Narodna bošnjačka stranka i pozivala tadašnjeg ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića da osigura korektnu istragu jer, kako je navela u priopćenju, iz više razloga sumnja da će to biti regularno učinjeno “s obzirom na to da je ministar policije u Srednjobosanskom kantonu Sedžad Milanović već i ranije zloupotrebljavao službenike SIPA-e i Financijske policije zbog sopstvenih obračuna s političkim oponentima, odnosno privrednim konkurentima, sumnjamo da će i ovaj slučaj biti zataškan od MUP-a".

Inače, Sedžad Milanović je nakon obavljanja dužnosti u federalnom Ministarstvu obrane, postao ministrom unutarnjih poslova Srednjobosanske županije od 2003. do 2007. godine, a na tu je dužnost izabran ponovno na izvanrednoj sjednici županijske Skupštine u srpnju 2007., devet mjeseci nakon izbora.
Za vrijeme njegova mandata, Srednjobosanska županija suočava se s isplatama milijunskih odšteta u sudskim sporovima u kojima su građani tražili nadoknadu od lokalne zajednice za štetu nastalu izvršenjem krivičnih djela nasilja i terorizma, a čiji počinitelji nisu otkriveni.
I županijski premijer Salko Selman je iznosio teške optužbe na račun rada policije, izjavivši kako policija svoj posao ne obavlja dovoljno dobro.

Posebno teške optužbe se ponavljaju zbog brojnih nerazjašnjenih ubojstava travničkih i drugih Hrvata u Središnjoj Bosni u kojima se čak prikriva sudjelovanje same policije. Ako se tome doda i potpuno inferiorna uloga komesara Drage Vukoje, koju mediji često u zadnje vrijeme apostrofiraju, onda i ne čude sva dešavanja na prostoru ŽSB bez obzira na političke procjene da je “stanje reda zadovoljavajuće”. / VL / HB.org / 


Nema komentara

Anketa

Ustavi