RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Miro Kraljević: Široki Brijeg je zaslužio status grada

Napisano 12.07.2014. 19:29
Miro Kraljević

Općine Široki Brijeg, Tuzla, Zenica, Bihać na sljedećoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, koja bi se trebala održati idući tjedan, dobit će status grada jer su ispunile, kako je službeno priopćeno, sve uvjete iz Zakona o principima lokalne samouprave FBiH.

Ova točka dnevnog reda uvrštena je za sljedeću sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH i, prema izjavama Hrvatskog kluba zastupnika, ne bi trebala biti smetnja da se ona i ne usvoji.

Nakon Mostara, Široki Brijeg je dobio jedini status grada na prostoru Hercegovine iako su zemljopisno, ali i po broju stanovnika od njega veći Čapljina, Livno…

”Mislim da je Široki Brijeg zaslužio status grada, ponajprije kao kulturno, sportsko i gospodarsko središte Županije Zapadnohercegovačke, ali i mnogo šire. Prvo pitanje koje se postavlja, što je i razumljivo, jest što mi kao Široki Brijeg imamo od toga. Za sada neće biti nekakvih vidljivih financijskih poboljšanja samo iz razloga što ćemo postati grad. Ali ću i dalje i kao gradonačelnik ukazivati na nepravednu raspodjelu javnih prihoda. Umjesto načelnika postajem gradonačelnik, a Općinsko vijeće će postati Gradsko vijeće, što znači priznanje meni kao budućem gradonačelniku i svim građanima Širokog Brijega, ali i obvezu svima nama u Gradskoj upravi da i ubuduće s još više odgovornosti, više rada i upornosti kvalitetno odrađujemo svoje poslove kako bi Široki Brijeg išao naprijed”, izjavio je načelnik Miro Kraljević.

Nadamo se da će dobivanjem statusa grada biti olakšan pristup EU fondovima, a i da će Široki Brijeg dobivanjem statusa grada biti privlačniji i za strane investitore. Dobivanje statusa grada neće donijeti nekakve veće troškove, s obzirom da neće biti novih zapošljavanja iz spomenutog razloga, a i broj vijećnika će ostati isti.

U Domu naroda Parlamenta Federacije BiH trebao bi biti usvojen novi zakon o turističkim zajednicama kojim se nakon niza godina ponovno dopušta općinama da otvaraju turističke urede.

VL

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi