RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Modrozeleno oko Vranice

Napisano 20.07.2011. 13:37

Fojnica – Sa izletnicima na Prokoškom jezeru

Modrozeleno oko Vranice

■ Povratna karta u kombibusu iz Fojnice košta 15 maraka ■ Obećanje da će ponovo doći

Od početka svibnja Prokoško jezero je magnet za ljubitelje prirode. Smješteno u njedrima Vranice na 1.636 metara nadmorske visine, vikendom je najposjećenije. Dolaze izletnici individualno i organizirano. Iz Fojnice u kombibusu povratna karta košta 15 KM po osobi. Krenuli smo proteklog vikenda sa jednom grupom izletnika put Prokoškog jezera.

Ostalo iza izletnika

U grupi izletnika su i Rusmila i Atif Bešić, koji su iz Bosanske Gradiške, a žive i rade u Beču u Austriji, još su tu izletnici iz Zvornika, Konjica i Prijedora. Prvi odmor se pravi na odmorištu Vlaška ravan, uz hladnu izvorsku vodu. Nitko od izletnika nije prije bio na Prokoškom jezeru i na Hridu, odakle se ugleda to lijepo modrozeleno oko Vranice.

Vozač Kale po dolasku obavještava da se mogu naručiti pite ispod saća, jedna tepsija za četiri osobe košta 20 KM. Grupa se dogovara kada i koja pita da bude gotova, a Zumra govori da za sat vremena navratimo kada će pite biti pečene. Obilazi se Prokoško jezero, roštilji i ražnjevi okolo, a ima i kupača. Neki izletnici beru ljekobilje, neki borovnice.

Dok u grupi obilazimo Prokoško jezero, vide se brojni šatori, uređenje katuna, lijepljenje pločica na kamin, katuni sa bazenom sa ribama, kapije, mostići, kamini, korita i dr. Ispred katuna na kojem piše „Ničija zemlja" zasijan je vrt sa krumpirom, mrkvom, lukom…
Odmor u povratku je ispred Planinske kuće za odmor u Jezernici uz istoimenu rječicu, u hladu stabala stoljetne šume. Na kraju u Fojnici razmjena adresa, telefona, e-mailova i obećanje da će svi ponovo doći.

Smeće i divlje deponije
Većina posjetitelja imali su zamjerku na divlje deponije i smeće iza izletnika. Prokoško jezero je zaštićeni spomenik prirode, ali samo na papiru. Svi govore da ga treba zaštiti, a ono propada i gubi svoj sjaj pa ispada kao po onoj anegdoti „nemoj me više braniti".

| DA | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi