RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Most kod Svilaja dužine 640 metara bit će završen u jesen iduće godine

Napisano 14.12.2017. 23:19

Na području sjevernog dijela BiH u Odžaku gradi se najveći međudržavni granični prijelaz.

Most preko rijeke Save kod Svilaja spona je autoceste na koridoru Vc između BiH i Hrvatske. Radovi na izgradnji mosta u Svilaju i autoceste Vc na području te općine teku prema planu i već se naziru nove konture mosta, piše Večernji list BiH.

Velika očekivanja

Zanimanje mještana, ali i općinskih vlasti iznimno je za taj projekt, pa su velika i očekivanja kako bi on mogao donijeti gospodarski uzlet toj posavskoj općini. Načelnik općine Odžak Jakov Ivanković smatra kako će zbog svih projekata koji su u tijeku na području odžačke općine porasti zanimanje za poduzetnička ulaganja u to posavsko područje. - Kada su u pitanju gradnja mosta i ostale prateće infrastrukture koridora Vc, sve ide po planu na području općine Odžak. U prvoj fazi završili smo pošljunčavanje koridora Vc, a prije tri do četiri mjeseca krenulo se s asfaltiranje trase koridora od 10,5 km koji kreće od budućeg graničnog prijelaza, odnosno mosta na rijeci Savi, što je praktično završeno. Radovi na mostu u izgradnji odvijaju se punom parom. Dakle, druga je faza završena, a iduće godine radi se treća faza koja podrazumijeva završetak odmarališta na autocesti te asfaltiranje dijela koji će biti korišten za granični prijelaz. Trenutačno se grade stupovi na mostu i već se ušlo duboko u korito rijeke Save. Radi se i s hrvatske strane, a već na proljeće najvjerojatnije će krenuti montaža konstrukcijskih dijelova. Završetak mosta očekujemo u jesen 2019. godine - izjavio je načelnik Ivanković.

Radovi odlično napreduju

Ivan Lukić, inženjer na izgradnji mosta uime tvrtke Hering d.d. Široki Brijeg, potvrdio nam je kako radovi odlično napreduju i bez značajnijih problema odvijaju se prema planu. - Radovi idu po planu i već se dobro naziru konture mosta. Možda je trenutačno manji problem oko visokog vodostaja, što je zapravo i razumljivo za ovo doba godine, pa smo predvidjeli i taj segment i stoga smo preko ljeta radili punim kapacitetom u koritu rijeke Save za vrijeme niskog vodostaja. Dinamiku sustižemo - tvrdi Lukić. Dovršetkom radova na obilaznici i prvoj dionici, jedan trak će biti pušten u promet pa se prometovanje teretnim vozilima više neće odvijati kroz središte Odžaka. Ugovor o izgradnji mosta potpisan je prije nešto više od godinu dana i ima veliki značaj za putnički i teretni promet RH i BiH. Bit će dugačak 640 m, a ukupna investicija je nešto veća od 26 milijuna eura. Financijeri projekta su BiH i Hrvatska, a znatan dio sredstava osigurala je Europska unija. Projekt je godinama bio blokiran zbog određenih birokratskih i političkih problema, a danas se konačno može reći kako sve napreduje prema predviđenim rokovima.


Nema komentara

Anketa

Ustavi