RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

MOSTAR Udruga “Zagrljaj ”dobila svoje prostorije

Napisano 16.09.2010. 16:41

MOSTAR – Na Svjetski dan svjesnosti o limfomima, koji se inače obilježava 15. rujna, jučer je  mostarska udruga “Zagrljaj”  dočekala svečano otvaranje svojih prostorija, koje će biti na raspolaganju svim oboljelima i članovima njihovih obitelji. Prostorije su smještene u Ulici fra Franje Miličevića 41/a (preko puta Tenis centra uz Radobolju). Govoreći o neizmjernom značaju projekta, predsjednik udruge Oliver Šunjić se zahvalio svim okupljenim i donatorima koji su podržali rad i djelovanje udruge. Iznoseći podatak koji govori da je tijekom protekle godine u SKB-u Mostar dijagnosticirano 60 novooboljelih od limfoma i leukemije, Šunjić  podsjetio kako se radi o jako velikom broju u odnosu na broj stanovnika koji su u fazi otkrivanja svoje bolesti najčešće izgubljeni bez ičije pomoći.


Veliki šok zbog neznanja


- Prvi problem s kojim se bolesnici susreću jest neizvjesnost i neprihvaćanje bolesti. Limfomi leukemoije su teške dijagnoze popraćene velikim šokom kako bolesnika, tako i članova obitelji i prijatelja. Stoga mi želim biti uz takve osobe kako bi znale da nisu same u borbi za zdravlje i za život, naglasio je Šunjić. Cilj udruge, kako napominje, podizanje je svijesti javnosti o ovim bolestima kroz mnogobrojne aktivnosti. Tako će u nedjelju održati biciklijada ulicama Mostara uz potporu Sportsko-ekološkog kluba “Zelena glava” prigodnim programom na Španjolskom trgu, u kojem sudjeluju mostarske mažoretkinje, liječnici, medicinske sestre, djeca iz osnovnih škola, koja će dijeliti letke o simptomima limfoma i ostalim informacijama, koje se preko interneta plasiraju na službenim stranicama udruge www.zagrljaj-mo.org .
- Nastojat ćemo se organizirati da imamo dostupne liječnike za odgovarajuća pitanja oboljelih, a planiramo za njih i članove njihovih obitelji osigurati i psihološku pomoć, organizirajući  rad u skupinama i pojedinačno, kazao je Šunjić, napominjući kao će u cijeloj priči veliki značaj imati suradnja s ostalim udrugama i organizacijama.

Nedostatak lijekova na raspolaganju


Prilikom svečanosti Marijana Krsmanović predstavila je brošuru “Živjeti s limfomima”, autorice prim. Nade Škobić-Bovan, koja je dala neizmjernu potporu udruzi. Kazavši kako tu nisu samo medicinske činjenice, Krsmanović naglašava da se u brošuri može naći  i pregršt savjeta  koji govore kako se suočiti s po život opasnom bolešću, kako se nositi s okolinom i mogućom depresijom. Namijenjena je oboljelima i njihovim obiteljima za prevladavanje  straha i za osnaživanje i optimizam.
- Oboljeli od limfoma, tvrdi dr. Škobić, i dalje su društveno korisne osobe koje se mogu nastaviti baviti svojim zanimanjem, a uvidom u bolest steći će samopouzdanje. Time nestaje njihova socijalna izoliranost i sve druge popratne pojave koje remete njihov svakodnevni život, između ostalog navedeno je u brošuri. Tu su osnovni podaci o uzrocima i simptomima bolesti, načinima liječenja i novim istraživanjima koja bude nadu u bolji život i konačno izlječenje. Radosna da je nakon 25 godina rada uspjela naći vremena i objelodaniti brošuru koja će zacijelo pomoći mnogima oboljelim na putu k postizanju optimizma, dr. Škobić je podsjetila kako unatoč potpori i razumijevanju Federalnog ministarstva zdravstva još uvijek za oboljele od leukemije nema na raspolaganju mnogo lijekova, koji se inače u drugim državama sasvim normalno propisuju pacijentima, te je iskazala nadu da će se to uskoro promijeniti.

Kvalitetnije medicinske usluge


- Nadam se da ćemo zajedničkim radom udruge i njezinih članova te liječničkog tima uskoro dostići jednu razinu gdje će naši pacijenti moći dobiti lijekove koji im zaista trebaju, zaključila je Škobić. Da suradnja udruga u velikoj mjeri pomaže medicinu i profesionalno osoblje, potvrdio i je i Davor Pehar, ravnatelj Doma zdravlja u Mostaru.
- Postojanje ovakvih udruga  nama kao profesionalcima je zaista potrebno. One su korektiv našeg ponašanja kako prema pacijentima, tako i prema bolestima, jer  mi često iz mora znanstvenih spoznaja i promišljanja izgubimo tu ljudsku dimenziju koja je pacijentima zaista potrebna. Stoga se nadam da će i ovo biti jedan od načina da osiguramo što kvalitetnije i uspješnije medicinske usluge.


Nema komentara

Anketa

Ustavi