RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mrsić: Neprimjereno je da se mirovinska sredstva hrvatskih građana koriste za isplatu duga HVO-u

Napisano 11.05.2017. 23:38

Saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ustvrdio je u četvrtak da Vlada Republike Hrvatske isplaćuje dug pripadnicima HVO-a temeljem nezakonite odluke.

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić ustvrdio je u vezi isplate zaostataka pripadnicima HVO-a da je Hrvatska dužna to učiniti temeljem ugovora s BiH sklopljenog 1. srpnja 2007. godine, a radi se o isplati zaostataka za 6815 pripadnika HVO-a, prenosi Fena.

"Kroz zakon koji je donijela Vlada Ive Sanadera u hrvatski mirovinski sustav uvučeni su invalidi HVO-a kojima su invalidske mirovine u BiH male, pa je odlučeno da primaju dio mirovina i od Hrvatske. Radi se o 6815 invalida HVO-a s prosječnom invalidninom od oko 2500 kuna, koji nikada nisu vještačeni u Hrvatskoj, nego su priznata vještačenja iz BiH", navodi Mrsić u priopćenju za javnost.

Dodaje se kako godišnji trošak za tu svrhu iznosi oko 150 milijuna kuna (oko 20 milijuna eura), a kako su im prava priznata retrogradno duguje im se ukupno 190 milijuna kuna.

"Nijedna Vlada nije imala u proračunu novac da isplati taj dug, a u proračunu za 2017. na toj stavci HZMO nema osiguranih sredstava", naglašava Mrsić.

On smatra kako nije točna tvrdnja ministra Ćorić da prikupljena sredstva za isplatu tog duga nisu iz državno proračuna već iz sredstava ostvarenih od povrata isplaćenih mirovina izvan Hrvatske

"To su sredstva iz proračuna jer su iz njega isplaćene mirovine za koje se sada dobio povrat. Neprimjereno je da se mirovinska sredstva hrvatskih građana koriste za isplatu duga HVO-u", smatra Mrsić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi