RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Muhidin Bašić pred Sudom BiH: Načelnik OSA o krivnji za ratni zločin

Napisano 06.01.2012. 10:48

Muhidin Bašić pred Sudom BiH: Načelnik OSA o krivnji za ratni zločin

Bašić i Šijak terete se za silovanje žene hrvatske nacionalnosti u Varešu

Muhidin Bašić, načelnik Odjela za organizirani kriminal Obavještajno-sigurnosne agencije OSA BiH, danas će se pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasniti o krivnji za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, za što ga tereti Tužiteljstvo BiH.

Tužiteljstvo BiH je podiglo, a Sud BiH potvrdio optužnicu koja Bašića, nekadašnjeg načelnika ratnog odjeljenja službe Državne sigurnosti Olovo, i Mirsada Šijaka, nekadašnjeg vojnog policajca 122. lake brigade Armije BiH, tereti za silovanje žene hrvatske nacionalnosti.

Optužnica navodi da su 25. siječnja 1994. Bašić i Šijak, zajedno sa još dva neidentificirana pripadnika Armije BiH, prisilili na seksualni odnos ženu koja je bila u posjeti suprugu zatvorenom u zatvoru u zgradi poduzeća Šumarstvo u Varešu. Bašić nije pritvoren, a Sud BiH mu je odredio mjere zabrane koje predviđaju zabranu kontaktiranja sa potencijalnim svjedocima, suučesnicima i žrtvom.

Prije nekoliko mjeseci mediji su objavili službenu zabilješku SIPA o tome kako je direktor OSA Almir Džuvo od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića tražio da pokuša zaustaviti istragu protiv Bašića. Džuvo je tom prilikom Komšiću kazao kako mu je Bašić priznao da je počinio silovanje, ali da je on, ipak, dobar momak i da ima velike zasluge za procesuiranje Zijada Turkovića.
Komšić je odbio Džuvinu molbu da se zauzme za Bašića.

| Oslobođenje | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi