RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Munter: BiH je u velikoj opasnosti zbog veoma čudne strukture napravljene u Daytonu

Napisano 29.06.2018. 23:18

SAD i predsjednik Donald Trump su zainteresirani za stabilan Zapadni Balkan, a Bosna i Hercegovina je najveći potencijalni rizik u ovom regiji, ocijenio je bivši veleposlanik SAD u Srbiji i predsjednik East-West Institute Cameron Munter.

Munter je u intervjuu za Danas rekao da je BiH u velikoj opasnosti zbog veoma čudne strukture napravljene sporazumom u Dejtonu, prenosi Beta.

"Sposobnost vlade da ispuni potrebe naroda je pod znakom pitanja. Pitanje je izbornog zakona, posebno izbora. Tako da smo mi zabrinuti, ali ne samo za Bosnu, ali ako Bosna 'bude nokautirana' to će uticati na sve, posebno na Srbiju i Republiku Srpsku", kazao je Munter.

Ocjenjujući da u odnosima Kosova i Srbije, još ima mjesta opreznom optimizmu, bivši veleposlanik je dodao da bi Vučić i Thaci mogli da budu "pragmatični, praktični i da imenuju pitanja važna za obje strane".

Cameron Munter je naglasio da u studiji East-West Institute "Vrijeme za akciju na Zapadnom Balkanu – politički recept za američku diplomaciju", kao rješenje nudi se podrška sporazumu koji je dostižan i pomoć političkim liderima da uvjere svoje narode da će imati koristi od tog sporazuma i da je europska budućnost pred njima.

Munter izražava optimizam kad je u pitanju Makedonija i misli da je ona "svijetla točka, za razliku od Bosne koja je mračna i Srbije i Kosova, koji nisu tako mračni".

Umjesto, kako je rekao, "priče o poglavljima", Cameron Munter predlaže metod "putničkih stanica" na putu ka EU koji podrazumijeva što Zapadni Balkan može da uradi na tom putu i koji fondovi mogu biti dostupni za izgradnju infrastrukture.

"Amerika ima manje da ponudi, ali kada se uđe u NATO, Amerika će moći više da ponudi. To je malo varljivo za Srbiju, ali je interesantno za Bosnu i Makedoniju", ocijenio je Munter.

Bivši veleposlanik u Beogradu naglašava da Amerika danas mnogo manje gleda na ovu regiju nego prije 10 godina i da East-West Institute želi da Balkan ponovo dođe u fokus SAD.


Nema komentara

Anketa

Ustavi