RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zapad (još) nema rješenje za Dodika

Napisano 31.01.2010. 06:36

Dodik

Međunarodna zajednica razmatra niz scenarija za slučaj da se Milorad Dodik ipak odluči na raspisivanje referenduma. Još uvijek je neizvijesno da li Boris Tadić iskreno misli kada kaže da neće podržati nezavisnost RS.

On nije majstor u diplomatskom izražavanju, ali je majstor u vrludanju. Milorad Dodik već godinama više ili manje otvoreno prijeti raspisivanjem referenduma o nezavisnosti Republike Srpske. Što je BiH slabije u viziru Zapada, to su prisutnije ovakve prijetnje, piše list "Frankfurter Allgemeine Zeitung" i nastavlja.

"U posljednje vrijeme je Zapad sve svjesniji mizernog stanja u BiH i Dodikovog udjela u tome. Dodik, pak, pokazuje da ga se nisu dojmila upozorenja međunarodne zajednice kako su najave koje stižu iz Banjaluke protivustavne. On se retorički povukao i sada tvrdi da nema govora o referendumu o nezavisnosti, nego da se razmatra samo raspisivanje referenduma o poštovanju Dejtonskog ugovora. Ipak, ne tako davno, on je u jednom intervjuu izjavio i to kako su trenutno u pripremi zakoni koji će omogućiti da se jednog dana održi i referendum o otcjepljenju RS. "Taj referendum će sigurno biti održan.", rekao je tada.

Na pitanje da li je svjestan da ga u tom slučaju može smijeniti Visoki predstavnik, Dodik je odgovorio: "Može pokušati. Ja sam spreman za sve avanture međunarodne zajednice. Ne znam samo da li je ona spremna na to. Da li su spremni da me uz pomoć tenkova spriječe da uđem u zgradu Vlade?" Dodik je dao i odgovor na ovo pitanje tvrdeći da bi sjednicu Vlade održao u vlastitoj kući i strane snage proglasio okupatorskim."

Kako zaustaviti Dodika?

"Međunarodna zajednica stoga razmišlja šta činiti s Dodikom. Strane trupe koje stoje na raspolaganju unutar BiH su samo simbolične. Vojna intervencija protiv jednog političara koji je legalno izabran takođe se ne uklapa u sliku koju o sebi ima EU. Jedan zapadni diplomata tako kaže da se razmatraju mjere koje idu "do granice upotrebe tenkova", a kojima bi se spriječila demontaža države BiH koju sprovodi Dodik.

Bivši Visoki predstavnik u BiH, Christian Schwarz Schilling u svoje vrijeme je u ladici imao spremljen plan koji se sastojao od više etapa. Plan je za početak predviđao zamrzavanje svih računa stranke SNSD u bankama. U prošlosti su ovakve mjere pokazivale mnogo više rezultata nego sve opomene koje su stizale iz Brisela. Govori se i o zabrani putovanja u inostranstvo za Dodika i predstavnike RS. Postavlja se pitanje koliko je to moguće, jer će Dodik i njegova stranka sigurno biti još jači nakon predstojećih parlamentarnih izbora.

Rješenje u Zagrebu i Beogradu?

Sve je jasnije da bi u BiH mnogo veću ulogu mogle odigrati susjedne Hrvatska i Srbija. Jasno je da nije dovoljno samo to da se Zagreb i Beograd ne ponašaju kontraproduktivno. Jasne izjave o teritorijalnom integritetu BiH imaju efekta. Izvjave hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o vojnoj intervenciji u slučaju otcjepljenja RS čine se neumjerenim. One su ipak podsjetile Dodika da se ne nalazi u političkom vakuumu.

I Srbijanski predsjednik Boris Tadić je postao mnogo određeniji. Srbija nikada neće podržati referendum čija svrha bi bila podjela BiH, izjavio je on. Tadić je i ranije u svojim govorima podržavao integritet susjedne države, ali ga je potom podrivao svojim djelima. Primjer za to je prisustvo otvaranju jedne škole na Palama. To što je škola pod imenom "Srbija" otvorena upravo u mjestu koje je bilo sjedište nekadašnje vlade Radovana Karadžića, optuženog za ratne zločine, bila je svjesna žaoka upućena na račun BiH.

Stoga u Sarajevu još uvijek ne vjeruju Tadićevim izjavama da neće podržati referendum o nezavisnosti RS. On mora pokazati da to nisu samo prazne rječi, nego odista novi politički kurs Beograda.", stoji u listu "Frankfurter Allgemeine Zetung".

DW


Nema komentara

Anketa

Ustavi